Ten trik sprawia, że pierś z kurczaka rozpływa się w ustach. Tak dobrych kotletów jeszcze nie jadłem

Dodano:
Nadziewana pierś z kurczaka Źródło: Shutterstock / Andy Shell
Pyszne kotlety drobiowe z serem i boczkiem zachwycają smakiem. Mięso wychodzi bardzo soczyste, bo tłuszcz z boczku świetnie nawilża chudą pierś z kurczaka.

Tradycyjny kotlet Cordon bleu, inaczej kotlet szwajcarski, to przepyszne danie. Żeby móc delektować się jego smakiem, trzeba przygotować się na niemały wydatek oraz znaleźć sklep, w którym sprzedają chudą cielęcinę na sznycle, co wcale nie jest proste, zwłaszcza w małych miastach. Alternatywnym rozwiązaniem jest przygotowanie Cordon bleu po amerykańsku, czyli z piersi kurczaka.

Pierś z kurczaka nadziewana serem i boczkiem – jak zrobić ten mięsny specjał?

Tradycyjny Cordon bleu nadziewany jest szynką i serem szwajcarskim. Zamieniłem szynkę na chudy boczek gotowany, który sprawia, że mięso wychodzi delikatne, soczyste i zyskuje dodatkową ochronę przed nadmiernym wysychaniem w czasie smażenia (opcjonalnie pieczenia). Pierś z kurczaka nadziewaną serem i boczkiem smażę w delikatnej panierce z domowej bułki tartej (w bułce tartej ze sklepu często znajdują się resztki słodkich i półsłodkich bułek, co zwiększa jej kaloryczność oraz sprawia, że panierka łatwo się przypala). Panierka nie powinna być bardzo gruba – wystarczy delikatnie oprószyć mięso mąką pszenną, obtoczyć w roztrzepanym jajku i oprószyć bułką tartą.

Wskazówka: panierkę z bułki tartej możesz zastąpić rozdrobnionymi płatkami owsianymi lub kukurydzianymi. Możesz też całkiem zrezygnować z dodawania panierki, ale wówczas warto spiąć brzegi wypełnionego farszem mięsa wykałaczkami lub przygotować małe roladki i obwiązać je sznurkiem kuchennym.

Pierś z kurczaka z serem i boczkiem smażę na klarowanym maśle, które sprawia, że mięso zyskuje orzechowy aromat. Dobrze do smażenia nada się również olej roślinny np. rzepakowy i oliwa z oliwek. Na patelnię dodaję nieco więcej tłuszczu niż podczas smażenia innych kotletów (możesz również usmażyć kotlety à la Cordon bleu na głębokim tłuszczu oraz we frytkownicy beztłuszczowej).

Przepis: Pierś z kurczaka nadziewana serem i boczkiem

Obłędnie smaczne i soczyste mięso na obiad na co dzień i od święta.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
762 w każdej porcji

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 duże plastry żółtego sera szwajcarskiego
  • 4 duże plastry boczku gotowanego
  • sól i pieprz

Na panierkę:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 duże jajko

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMięso umyj, osusz i natnij wzdłuż, tworząc kieszonkę. Możesz też przeciąć filet niemal do końca, tworząc duży płat mięsa. Boczek pozbaw skóry i chrząstek.
  2. Nadziewanie mięsaOprósz piersi z kurczaka solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W kieszonce lub na połowie płata mięsa ułóż boczek oraz żółty ser.
  3. Panierowanie i smażenieObtocz piersi kurczaka w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor - po 5-7 minut z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości mięsa.

Pierś z kurczaka nadziewaną serem i boczkiem podaję na ciepło z różnymi dodatkami np. ziemniakami lub kaszą i bukietem surówek.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...