Przepis na najlepszy zakwas na żurek mam od znajomego kucharza. Jest idealny na Wielkanoc

Dodano:
Zakwas Źródło: Shutterstock / iMarzi
Dla mnie tradycyjna Wielkanoc to obowiązkowy żurek podawany na świąteczne śniadanie. A najlepszy to taki zrobiony na domowym zakwasie. Od lat korzystam ze sprawdzonego przepisu na zakwas.

Zakwas na żurek można kupić, jednak nie ma większej satysfakcji, niż udany, idealny, pachnący zakwas. Ja od lat korzystam z prostego przepisu, który kiedyś dostałam od znajomego kucharza – Leszka Wodnickiego, finalisty drugiej edycji polskiego MasterChefa, który prowadzi własną szkołę gotowania. To przepis bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić.

Jak zrobić domowy zakwas na żurek?

Tradycyjny zakwas na żurek to najprostsze składniki: mąka żytnia, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Kluczowy jest wybór odpowiedniej mąki: Leszek Wodnicki zawsze robi zakwas na mące żytniej razowej typ 2000 (zwróć uwagę na oznaczenia na opakowaniu mąki). Taka mąka przed Wielkanocą jest często dostępna w marketach, można jej też szukać na półkach ze zdrową żywnością, jest też zwykle w sklepikach z taką żywnością. Do zakwasu można też użyć innych mąk, np. gryczanej lub żytniej typ 720. Ja jednak o roku stawiam na wspomnianą żytnią razową.

Jeśli robisz zakwas na ostatnią chwilę, fermentację może przyspieszyć dodanie skórki chleba razowego. Jednak tu jest kluczowa jedna rzecz: musi to być dobry chleb na mące żytniej razowej typ 2000, bez żadnych ulepszaczy. Najlepiej też lekko podsuszyć skórkę takiego chleba, zanim włożysz ją do zakwasu.

Przepis: Zakwas na żurek

Sprawdzony przepis na zakwas na mące żytniej.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
514

Składniki

  • 1 l ciepłej wody
  • 1,5 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych

opcjonalnie:

  • 1 kawałek skórki z chleba razowego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie zakwasuDo słoika lub kamiennego naczynia wsyp mąkę, zalej wodą i dodaj resztę składników. Wymieszaj.
  2. Odstawienie zakwasuNa koniec do zakwasu możesz dodać skórkę chleba. Zakwas przykryj ściereczką lub gazą. Odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni.

Gotowy zakwas można przelać do wyparzonych butelek lub słoików i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Na co zwrócić uwagę robiąc żurek?

Mimo trzymania się przepisu i wyboru najlepszych składników, zdarza się, że zakwas pleśnieje. Powody mogą by różne. Przede wszystkim to niedokładnie umyte naczynie. Zakwas należy robić w naczyniu szklanym lub kamionkowym, najlepiej je wcześniej wyparzyć. Nie powinno się też dopuszczać, aby składniki pływały po wierzchu: można wówczas zakwas od czasu do czasu zamieszać (wyparzoną łyżką).

Jeśli na zakwasie pojawi się pleśń lub będzie on miał nieprzyjemny zapach stęchlizny: nadaje się już tylko do wylania.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...