Ta sałatka z jajkami to wielkanocny hit w moim domu. Zrób ją, a zniknie jako pierwsza

Dodano:
Sałatka z kukurydzą Źródło: Shutterstock / 13Smile
Szukasz pomysłu na sałatkę, która zrobi wrażenie na świątecznym stole? Ten przepis z jajkami, kukurydzą i aromatycznymi dodatkami to strzał w dziesiątkę. Robię ją co roku i zawsze znika błyskawicznie. Warto mieć ją w swoim wielkanocnym repertuarze.

Sałatka z jajkami i kukurydzą jest lekka, sycąca i bardzo aromatyczna. Delikatny smak jajek podkreślam nie tylko słodką kukurydzą, ale także innymi dodatkami, które nadają prostej przekąsce charakteru. Wypróbuj mój przepis, a będziesz do niego wracać.

Jaką sałatkę z jajkami podać na Wielkanoc?

Jest mnóstwo przepisów na sałatki z jajkiem, które można bez problemu dopasować do preferencji rodziny i gości. Sałatka z jajkami i kukurydzą do jedna z propozycji, która na pewno trafi w gusta osób przepadających za delikatną konsystencją oraz kremowością sosów na bazie majonezu i śmietany. Jeżeli wolisz lżejsze sałatki, to polecam połączyć pokrojone w ćwiartki lub ósemki jajka na twardo ze świeżymi warzywami (np. pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, rzodkiewką, cebulką dymką, rukolą, roszponką i zieloną sałatą) oraz sosem winegret. Wspaniale smakuje również sałatka z jajkiem, tuńczykiem oraz świeżymi warzywami, którą wystarczy delikatnie skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.

Jak zrobić sałatkę z jajkami i kukurydzą?

Sałatka z jajkami i kukurydzą nie wymaga wiele pracy i czasu. Efekt wow zapewnia sposób jej podawania – jajka z dodatkami i sosem przekładam do owalnej salaterki, posypuję odsączoną z zalewy kukurydzą i dekoruję źdźbłami szczypioru, więc przypomina pod względem wyglądu kolbę kukurydzy.

Kukurydza do sałatki powinna być dobrze odsączona z zalewy – najpierw przekładam warzywo na sitko, a następnie osuszam papierowym ręcznikiem. Do jajek dodaję białą część pora (możesz zastąpić ten składnik cebulą czosnkową lub szalotką), marynowane pieczarki, ogórki konserwowe i nieco kukurydzy. Sos przygotowuję z majonezu, śmietany 12% oraz ostrej musztardy, która świetnie podbija smak jajek i pozostałych składników.

Przepis: Sałatka z jajkami i kukurydzą

Pyszna i elegancka przekąska na wielkanocny stół.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
268 w każdej porcji

Składniki

  • 8 dużych jajek
  • 10 cm kawałek białej części pora
  • 10 marynowanych pieczarek
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy

Do dekoracji:

  • cebulka dymka

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie jajekZagotuj wodę, dodaj 1 łyżeczkę soli i za pomocą łyżki włóż jajka do wrzątku. Gotuj na małym ogniu 8 minut, a następnie odcedź i przelej zimną wodą.
  2. Krojenie składnikówJajka obierz i pokrój w kostkę. Możesz również zetrzeć jajka na tarce o dużych oczkach, rozgnieść widelcem lub skorzystać z rozdrabniacza. Pora obierz, umyj, osusz i pokrój w cienkie półplasterki (opcjonalnie lekko posól i odciśnij lub sparz wrzątkiem i odsącz z wody). Pieczarki oraz ogórki konserwowe pokrój w kostkę i wyłóż na sitko, żeby odciekły z zalewy. Kukurydzę odsącz na sitku i osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Przygotowanie sosuWymieszaj majonez, z jogurtem i musztardą.
  4. Łączenie składnikówW dużej misce umieść jajka, pieczarki, ogórki konserwowe, pora, 1/3 kukurydzy oraz sos. Wymieszaj składniki i dopraw pieprzem ziołowym, świeżo zmielonym pieprzem czarnym/kolorowym oraz solą. Wskazówka: możesz również doprawić sałatkę np. słodką i ostrą papryką. Przełóż sałatkę do owalnej salaterki. Na wierzch wyłóż resztę kukurydzy, starając się, żeby nie obtoczyć warzywa w sosie. Udekoruj potrawę cebulką dymką.
  5. ChłodzeniePrzykryj salaterkę folią spożywczą i wstaw na 10-15 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Inne pomysły na dodatki do sałatki z jajkami i kukurydzą

Smak sałatki możesz wzbogacić, dodając inne warzywa konserwowe, np. marchewkę i groszek oraz gotowe mieszanki np. małą puszkę mieszanki meksykańskiej. Wyśmienicie smakuje również sałatka z jakiem i kukurydzą oraz:

  • pokrojonymi na cienkie plasterki drobiowymi i wieprzowymi kabanosami,
  • pokrojoną w kostkę szynką,
  • pokrojonym w kostkę wędzonym, pieczonym i gotowanym kurczakiem,
  • tuńczykiem z puszki oraz wędzonym łososiem lub pstrągiem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...