Moje leniwe wychodzą miękkie i delikatne. 2 łyżki popularnego składnika robią dużą różnicę

Dodano:
Pierogi leniwe Źródło: Shutterstock / Patrycja St
Kluski leniwe to świetny pomysł na lekki obiad lub podwieczorek. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a robi się je z niewyszukanych składników. Ostatnio wpadłam na pomysł, dzięki któremu leniwe stały się jeszcze smaczniejsze.

Leniwe, kluski leniwe czy pierogi leniwe. Wszystkie te określenia dotyczą jednej i tej samej, pysznej potrawy. Tej, którą doskonale pamiętam z dzieciństwa i do której chętnie wracam i dziś. Leniwe uwielbia też cała moja rodzina, więc czasami przyrządzam je nawet na obiad. To świetna odskocznia od sycących, mięsnych dań, a robi się je raz-dwa.

Z czego zrobić pierogi leniwe?

Pierogi leniwe przygotowuje się zazwyczaj z tych samych składników, co pierogi z twarogiem. A więc z mąki, twarogu i jajek. Nie zagniata się tu jednak oddzielnie ciasta i nie przygotowuje farszu, a wszystkie składniki łączy w jedną masę. Stąd też nazwa tej potrawy, bo choć kluski smakują w efekcie podobnie, jak pierogi z serem, to są jednak o wiele łatwiejsze w przygotowaniu. Niektóre receptury przewidują też dodatek do ciasta ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków. Wtedy kluski smakiem bardziej zbliżają się do kopytek, ale wciąż są smaczne i można je podać na słodko.

Jak zrobić delikatne leniwe z kaszą manną?

Ostatnio robiąc leniwe, do ciasta dodałam 2 łyżki kaszy manny. Często wsypuję ją do ciasta na kopytka i wychodzą bardzo smaczne. Postanowiłam sprawdzić, jak zadziała drobna kaszka w leniwych. I jestem bardzo zadowolona z efektu, bo kluski wyszły delikatniejsze niż zwykle.

Przepis: Kluski leniwe z kaszą manną

Miękkie i delikatne pierogi leniwe z dodatkiem kaszy manny

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
365 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaTwaróg przepuść przez praskę wprost do miski. Zmiksuj go z żółtkami, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Białka ubij na sztywno, połącz z twarogiem. Do masy dodaj mąkę i kaszę mannę, składniki wymieszaj.
  2. Formowanie klusekCiasto na kluski przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel je na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko spłaszcz go dłonią, pokrój z ukosa na nieduże kawałki.
  3. Gotowanie leniwychW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, zmniejsz ogień. Do wody wrzuć ostrożnie kluski, zamieszaj i gotuj je na średnim ogniu, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotuj je jeszcze minutę. Kluski wyjmij łyżką cedzakową na talerze, podaj z ulubionymi dodatkami.

Jak podać pierogi leniwe?

Pierogi leniwe to słodkawe kluski, które lubią towarzystwo śmietany, owoców i cukru. Tak więc można je polać śmietanką lub jogurtem naturalnym i posypać cukrem albo polać zmiksowanymi owocami, np. jagodowymi. O tej porze roku można sięgnąć po mrożoną mieszankę, którą po rozmrożeniu warto zagotować, zblendować i dosłodzić do smaku. Leniwe świetnie też smakują polane stopionym masłem, oprószone cynamonem i cukrem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...