Pokrój cztery zdrowe składniki i polej oliwą. Ta lekka surówka jest idealna do niedzielnego obiadu
To surówka, która jest doskonała nie tylko do niedzielnego obiadu, ale nie bez powodu proponujemy ją właśnie dziś. Niedzielne obiady zwykle jemy w gronie rodzinnym, w wielu domach to właśnie w ten dzień wszyscy siadają razem przy stole. Warto na tę okazję przygotować coś wyjątkowo dobrego, ale to wcale nie oznacza, że trudnego czy pracochłonnego. Ta surówka z ogórków i rzodkiewki pachnie wiosną, jest świeża, lekka i może być dodatkiem do różnych dań obiadowych.
Jak zrobić surówkę z ogórków i rzodkiewki?
Przepis na tę surówkę do obiadu jest bardzo prosty: wystarczy pokroić warzywa oraz zieleninę, a następnie doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny i oliwą. Do przygotowania surówki można wykorzystać dowolne ogórki: teraz mogą to być ogórki szklarniowe, a w sezonie ogórki gruntowe.
Ważnym dodatkiem jest tu oliwa, dlatego warto postawić na oliwę z oliwek dobrej jakości. W surówce jest nie tylko nośnikiem smaku, ale też zdrowym dodatkiem, który ułatwia wchłanianie witamin.
Rada: liście rzodkiewki są również jadalne. Jeśli masz rzodkiewki z ładną, zieloną częścią, możesz ją również skroić do tej surówki, albo wykorzystać w inny sposób (np. na pesto lub do zielonych zup kremów).
Przepis: Surówka z ogórków i rzodkiewki
Lekka surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 39 w każdej porcji
Składniki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 ogórki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek, sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój rzodkiewki ogórki i zieleninę. Wrzuć wszystkie warzywa do miski.
- Doprawianie surówkiSkrop surówkę sokiem z cytryny, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem.
Do czego podać surówkę z ogórków i rzodkiewki?
Ta lekka surówka jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Świetnie sprawdzi się do niedzielnych klasyków, czyli ziemniaków i kotleta schabowego, do pieczonego kurczaka czy też do duszonej karkówki.
Taka surówka jest też dobra jako dodatek do dań z grilla, dlatego warto zapisać pomysł i wykorzystać podczas imprez i spotkań plenerowych już w cieplejsze dni. Lekkie, chrupiące i soczyste warzywa są idealnym uzupełnieniem tłustych mięs czy kiełbas z rusztu.