To ekspresowa kolacja za grosze. Te sycące rolki są lepsze od zwykłych kanapek
Gotowe tortille warto mieć pod ręką, bo można w kilka chwil wyczarować z nich coś pysznego. Nasza propozycja to nic wyszukanego, jednak uważamy, że proste i dobre rzeczy bronią się same. Te tortille z szynką i serem to typowe comfort food: jedzenie, które daje poczucie przyjemności, nasycenia, jedzenie, które poprawia nastrój.
Jak zrobić tortille z szynką i serem?
Nasz przepis potraktuj jako inspirację, bo to danie tak proste, że wręcz nie trzeba tu żadnej receptury: wystarczy, że posmarujesz tortille ulubionym keczupem, położysz na nich sałatę, ser oraz szynkę, a następnie zawiniesz w ciasne rolki. Można je od razu zajadać w całości albo podzielić na mniejsze kawałeczki, niczym rolki sushi. W tej ostatniej wersji są świetne jako imprezowa przekąska.
Do tortilli można włożyć dowolną szynkę i dowolny żółty ser. Weź to, co akurat masz pod ręką. Może to być także szynka konserwowa. Nasza propozycja to tortille z szynką, serem oraz keczupem, ale może to być również inny sos lub mieszanka zimnych sosów (np. keczupu i majonezu, sos czosnkowy czy sos tysiąca wysp).
Przepis: Tortille z szynką i serem
Proste i ekspresowe roladki.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 465 w każdej porcji
Składniki
- 4 tortille
- 4 łyżki keczupu
- 4 liście sałaty
- 8 plasterków szynki
- 8 plasterków sera
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówTortille posmaruj keczupem. Na każdej połóż liść sałaty i po dwa plasterki sera oraz szynki.
- Robienie przekąskiZawiń tortille w rolki. Pokrój je na połówki lub na mniejsze roladki.
Tortille z szynką i serem w wersji na ciepło
Takie tortille łatwo można zrobić również w wersji na ciepło. Ich zaletą jest to, że żółty ser zawinięty w środku apetycznie się rozpuści. Wówczas jednak lepiej pominąć dodatek sałaty, a dać do środka np. liście szpinaku czy inne warzywo (np. paski kolorowej papryki lub cukinii).
Tortille z szynką i serem wystarczy położyć na delikatnie natłuszczonej patelni i podgrzewać z obu stron, aż ser w środku się rozpuści, a ciasto tortilli lekko zarumieni. W takiej wersji rolki stają się przyjemnie chrupiące.