Z kilku prostych składników robię chrupiącą sałatkę. Jest pyszna i nadzwyczaj zdrowa

Dodano:
Sałatka z orzechami Źródło: Shutterstock / DronG
Uwielbiam sałatki, bo można w nich łączyć różne składniki, a efekt jest zazwyczaj smaczny. Taka też jest sałatka, którą zrobiłam ostatnio z kilku chrupiących składników. Zjada się ją z przyjemnością, zwłaszcza że nie tuczy i wychodzi na zdrowie.

Sałatka to doskonały pomysł na zdrową przekąskę, drugie śniadanie czy lekką kolację. Świetnie też sprawdzi się jako lunch do pracy czy imprezowa przekąska. Można ją zrobić z przeróżnych składników, więc za każdym razem może smakować inaczej. Ostatnio zdecydowałam się na kilka chrupiących składników z jednym, kremowym dodatkiem. Smak sałatki pozytywnie mnie zaskoczył.

Z czego zrobić chrupiącą sałatkę?

Do przygotowania chrupiącej sałatki potrzebne będą jędrne i twardawe składniki. Jeśli chodzi o warzywa, można sięgnąć np. po paprykę, marchewkę, ogórek, rzodkiewkę, cukinię, seler naciowy, cebulę czy kukurydzę. Z owoców dobrze sprawdzą się jabłka i gruszki. Świetnymi, chrupiącymi dodatkami będą natomiast: orzechy, migdały, pestki słonecznika czy dyni.

Jak zrobić chrupiącą sałatkę z dodatkiem sera feta?

Moją chrupiącą sałatkę przygotowałam z tego, co znalazłam w domowych zapasach. Część wyjęłam z lodówki, a część znalazłam w spiżarni. Nawet się nie spodziewałam, że z tego całkiem przypadkowego połączenia wyjdzie coś smacznego. Większość składników jest niskokaloryczna, dzięki czemu taką sałatkę można zjeść nawet będąc na diecie odchudzającej.

Przepis: Chrupiąca sałatka z fetą

Lekka, chrupiąca sałatka z dodatkiem orzechów i sera feta

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 słodkie jabłko
  • 50 g orzechów pekan lub włoskich
  • 100 g sera feta
  • listki bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówOgórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w plasterki. Łodygi selera naciowego umyj, pokrój na małe kawałeczki. Jabłko umyj, wytrzyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w cienkie plasterki.
  2. Wykańczanie sałatkiDo rozdrobnionych składników dodaj grubo posiekane orzechy, wymieszaj. Sałatkę polej sosem z oliwy i soku z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Posyp kawałeczkami sera feta i listkami bazylii.

Czym można wzbogacić chrupiącą sałatkę?

Jeśli chcecie sprawić, by wasza chrupiąca sałatka była bardziej sycąca, możecie dodać do niej ryż. Ten neutralny w smaku składnik doskonale komponuje się z dodatkami mniej i bardziej wyrazistymi – kwaśnymi, pikantnymi i słodkimi. Ryż najlepiej wybrać długoziarnisty, bo łatwo ugotować go na sypko, a to daje gwarancję łatwego wymieszania z pozostałymi składnikami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...