Domowe wafelki na słodką przekąskę robię ekspresowo. Wykorzystuję tylko dwa produkty

Dodano:
Słodkie wafelki Źródło: Shutterstock / Ika Rahma H
Pamiętacie domowe wafelki z dzieciństwa? Ja chętnie do nich wracam, bo wolę je od kupnych słodkości. Ich przygotowanie nie jest trudne, ani czasochłonne, a potrzeba niewiele składników, dokładniej mówiąc dwa.

Wafelki domowej roboty często szykował mój tata. Brał paczkę wafli tortowych i przekładał je słodką masą z dodatkiem mleka w proszku. Do dziś pamiętam ich wspaniały, naturalny smak. W sumie nie były tak chrupiące, jak dzisiejsze, kupne wafelki, ale uwielbiały je wszystkie dzieci z okolicy. Dziś wiem, że różniło je jeszcze jedno – zawierały tylko naturalne składniki i zero ulepszaczy.

Czym przełożyć wafle tortowe?

Wafle tortowe kiedyś przekładało się masą kakaową, którą przyrządzało się z masła rozpuszczonego z cukrem i wymieszanego z kakao i mlekiem w proszku. Dziś jednak można sięgnąć po gotowe masy, którymi raz-dwa da się przełożyć wafle. Może to być krem czekoladowo-orzechowy, krem pistacjowy czy masa kajmakowa. Ja zaś uwielbiam wafelki z mlekiem skondensowanym.

Jak zrobić domowe wafelki z mlekiem skondensowanym?

Do przygotowania tego prostego deseru potrzebuję tylko dwóch składników: paczki suchych wafli tortowych i puszki słodzonego mleka skondensowanego. Mleko jest lejące, ale dosyć gęste. Smaruję nim warstwy wafli i przykrywam kolejnym waflem. W ten sposób łączę 4-5 wafli, które po schłodzeniu pod obciążeniem kroję na ciasteczka. Są mocno mleczne i lekko chrupiące. Coś wspaniałego!

Przepis: Wafelki z mlekiem skondensowanym

Domowe wafelki przekładane mlekiem skondensowanym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
85 w każdej porcji

Składniki

  • 1 paczka suchych wafli tortowych
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

Sposób przygotowania

  1. Przekładanie wafliMleko skondensowane wymieszaj na gładką, jednolitą masę. Suche wafle tortowe smaruj dość obficie mlekiem i przykrywaj kolejnym, suchym waflem. W ten sposób zużyj wszystkie składniki.
  2. Chłodzenie i krojenie wafliOtrzymany przekładaniec ułóż na jednej desce kuchennej, przykryj drugą deską i wstaw do lodówki. Deskę dodatkowo obciąż np. kartonem mleka. Po kilku godzinach, gdy wafle dobrze przenikną masą, pokrój je na długie, wąskie ciastka.

Jak zrobić wafelki z kremem na bazie mleka skondensowanego?

Jeśli chcecie by wasze wafelki z mlekiem skondensowanym były bardziej chrupiące, przygotujcie na bazie mleka krem. Jak go zrobić? Mleko skondensowane wystarczy podgrzać i wymieszać z masłem (ok. 150 g masła na puszkę mleka). Jeśli krem ma mieć bardziej złożony smak, do podgrzewanego mleka można też dodać kawałki czekolady białej, mlecznej lub deserowej. Zamiast czekolady warto wsypać trochę ciemnego kakao, które zabarwi słodką masę. Nim zaczniecie przekładać wafle, masę nieco przestudźcie, by nie była zbyt rzadka.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...