Moja wersja ryżu z jabłkami jest lepsza od starego klasyka. Dzieci przepadają za tą kolacją

Dodano:
Ryż z jabłkami Źródło: Shutterstock / Four-leaf
Tę potrawę doskonale pamiętam z dzieciństwa. Przyrządzały ją moja mama i babcia. Zawsze ją lubiłam, dlatego też przyrządzam ją moim dzieciom. Jednak w trochę zmienionej, szybszej do przygotowania wersji.

Ryż zapiekany z jabłkami to niezwykle smaczna, słodka potrawa. Ja jadałam ją zwykle na kolację, choć można też podać ją na podwieczorek. Zachwyca lekkością i przyjemnym, jabłkowo-cynamonowym smakiem. Jej przyrządzenie nie jest trudne, zwłaszcza gdy wybierze się jej uproszczoną wersję. Ja właśnie taką robię, bo moje dzieci nie lubią papkowatych, ani zbyt słodkich potraw.

Jaki ryż podać do jabłek?

Z jabłkami można podać różne rodzaje ryżu. Pełnoziarnisty, czyli brązowy będzie miał najwyższą wartość odżywczą. Ryż parboiled nigdy się nie będzie kleił. Jeśli zaś ktoś woli właśnie nieco rozklejony ryż, powinien wybrać ryż o średniej długości ziarnach. Ja jednak najbardziej do tej potrawy lubię klasyczny, biały ryż długoziarnisty. Najlepiej, gdy uda się go ugotować na sypko, bo wtedy łatwo wymieszać go z podduszonymi jabłkami.

Jak szybko zrobić ryż z jabłkami?

Moja wersja ryżu z jabłkami jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Gotuję tylko ryż na mleku, a w drugim naczyniu podduszam pokrojone w kostkę jabłka. Potem wykładam je na ugotowany ryż i całość polewam odrobiną słodkiej śmietanki. Potrawa nie jest zbyt słodka i zjada się ją z wielką przyjemnością.

Przepis: Ryż z jabłkami

Gotowany ryż podany z duszonymi jabłkami na ciepłą, słodką kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
520 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g ryżu długoziarnistego
  • ok. 500 ml mleka (można je wymieszać pół na pół z wodą)
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 600 g winnych jabłek
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • cynamon mielony
  • 150 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżuRyż wypłucz, zalej zimnym mlekiem, zagotuj na średnim ogniu. Dodaj szczyptę soli i gotuj go pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Ryż wymieszaj z masłem, pozostaw na kilkanaście minut pod przykryciem.
  2. Przygotowanie jabłekJabłka obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Jabłka wsyp do rondelka, skrop sokiem z cytryny i odrobiną wody. Zagotuj, a potem duś je, aż będą miękkie. Pod koniec duszenia owoce dopraw do smaku cukrem i cynamonem.
  3. Podawanie potrawyRyż rozłóż do miseczek, obłóż go sporą porcją jabłek. Całość możesz też wymieszać. Potrawę polej śmietanką.

Wskazówka: Do tej potrawy najlepsze będą jabłka o winnym, lekko kwaskowym smaku, np. odmiany Idared, Szampion.

Klasyczna wersja ryżu z jabłkami

Ryż z jabłkami, który pamiętam z dzieciństwa był robiony nieco inaczej. Ryż był gotowany na mleku z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Jabłka zaś tylko krojone na kawałki lub ścierane i mieszane z cukrem oraz cynamonem. Połowę ryżu wykładało się do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykrywało jabłkami, a potem resztą ryżu. Potrawa była pieczona przez około pół godziny.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...