Te wyraziste placki ziemniaczane to moje odkrycie. Smaku dodaje im regionalny przysmak

Dodano:
Placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Serhii Shcherbyna
Placki ziemniaczane dość często goszczą na moim stole. To dlatego, że cała rodzina je lubi i nieraz zdarza mi się, że nie mam pomysłu obiad. A tu wystarczy tylko zetrzeć ziemniaki, wymieszać je z kilkoma składnikami, usmażyć i gotowe.

Placki ziemniaczane to prosta potrawa, której smak łatwo jest zmieniać. Oczywiście przede wszystkim będą w nich wyczuwalne ziemniaki, ale wystarczy dodać do ciasta np. trochę posiekanej natki pietruszki, by zrobiły się orzeźwiające. A ponieważ lubię odkrywać nowe smaki, przetestowałam ostatnio placki ziemniaczane z regionalnym dodatkiem. Wyszły wyraziste i rozpływały się w ustach.

Jaki ser warto dodać do placków ziemniaczanych?

Do ciasta na placki ziemniaczane można dodać ser. Jaki? Tak naprawdę każdy, wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Jeśli chcemy, by placki zrobiły się jedynie pożywniejsze, dodajmy do nich pokruszony ser twarogowy. Gdy zależy nam na wyrazistym smaku placków, możemy sięgnąć po ser feta, pleśniowy czy bryndzę. Placki staną się zaś przyjemnie ciągnące, gdy wzbogacimy ciasto startym, żółtym serem.

Jak zrobić placki ziemniaczane z bryndzą?

Bryndza to miękki, dojrzewający ser z mleka owczego. Ma wyrazisty, słony i lekko kwaskowy smak, nieco ostrzejszy zapach i łatwo się rozsmarowuje. Te cechy sprawiły, że postanowiłam dodać ten ser do placków ziemniaczanych. Część pokruszonego sera dodałam do ciasta, a częścią posypałam gotowe placki. Efekt był naprawdę ciekawy – placki zyskały bowiem nowy wymiar smaku.

Przepis: Placki ziemniaczane z bryndzą

Wyraziste placki ziemniaczane z dodatkiem owczego sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 100 g bryndzy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZiemniaki obierz, zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Odsącz z nich nadmiar płynu, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, jajka i mąkę. Całość wymieszaj, połącz z pokruszoną bryndzą, dopraw solą i pieprzem.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i formuj z niego kształtne placki. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony. Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Te placki można też podać ze śmietaną rozmieszaną z bryndzą.

Z czym podać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane doskonale smakują podane z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym i cukrem. Zamiast cukru można też sięgnąć po posiekany szczypiorek lub koperek. Do placków z dodatkiem sera świetnie będzie pasował ketchup, który doda potrawie ostrości.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...