Ani schabowe, ani mielone. Ten przepis na kotlety wygrywa, musisz go wypróbować
Aromatyczna cebula, chudy schab, delikatny w smaku sos i żółty ser to przepis na najlepsze kotlety z piekarnika. Dzięki dodatkowi majonezu mięso wychodzi nieziemsko pyszne i rozpływa się w ustach, a cebula i ser dodają potrawie charakteru, sprawiając, że trafi w gusta każdego smakosza.
Jak przygotować mięso na kotlety robione w piekarniku?
Kotlety z piekarnika nie wymagają wiele pracy i szczególnych umiejętności. Kluczowy jest jednak wybór wysokiej jakości mięsa, bo tylko wówczas zyskasz pewność, że wyjdzie miękkie. Na kotlety wybieram niezbyt gruby kawałek schabu (może być z polędwiczką). Zwracam uwagę na pochodzenie mięsa i wybieram produkty od lokalnych dostawców, bo np. schab importowany z Hiszpanii ma mniej wyrazisty smak i często wychodzi twardy oraz łykowaty.
Ze schabu wykrawam niezbyt grube kotlety (około 1,5 cm), lekko rozbijam je płaską stroną tłuczka do mięsa i układam na blasze wyłożonej krążkami cebuli. Dzięki aromatycznym dodatkom schab nie wymaga dodawania wielu przypraw – oprószam mięso jedynie solą, a następnie smaruję doprawionym świeżo zmielonym pieprzem majonezem i posypuję startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Najlepszy do zapiekania ze schabem jest wyrazisty w smaku ser cheddar, ale możesz też użyć np. goudy lub mozzarelli.
Jak zrobić kotlety z serem z piekarnika?
Pokrojony w plastry schab nie wymaga długiego pieczenia. Mięso zwykle jest gotowe po 35 minutach obróbki termicznej, ale pamiętaj, że decydującym czynnikiem jest tutaj wielkość kawałków mięsa. Polecam przekroić jeden kotlet na pół i sprawdzić, czy jest dobrze wypieczony w środku.
Wskazówka: na mięsie możesz ułożyć również inne dodatki np. pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojone w kostkę pieczarki, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, konfiturę z czerwonej cebuli lub prażoną cebulę.
Przepis: Kotlety z serem robione w piekarniku
Soczyste i aromatyczne mięso na pyszny obiad dla rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 559 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- 3 duże cebule
- 4 łyżki majonezu
- 200 g żółtego sera
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju roślinnego do posmarowania blaszki
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMięso umyj, osusz, pokrój w plastry, lekko rozbij z obu stron i oprósz solą. Cebulę obierz i pokrój w grube krążki. Do majonezu dodaj świeżo zmielony pieprz i wymieszaj. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- WykonanieBlachę z wyposażenia piekarnika posmaruj olejem. Ułóż krążki cebuli, a następnie dodaj mięso. Wierzch kotletów posmaruj majonezem i posyp startym serem.
- PieczeniePiecz kotlety w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) do miękkości mięsa.
Kotlety z serem z piekarnika podaję od razu po przygotowaniu. Serwuję to danie z ziemniakami lub kaszą oraz świeżymi warzywami np. sałatką z pomidorków koktajlowych bądź sałatką z czerwonej cebuli.