Ten sernik z obłędną galaretką robi furorę. Nie opada, jest lekki i znika w kilka minut
Nie przesadzam – ten sernik dosłownie robi furorę za każdym razem, gdy go podaję. Czy to rodzinny obiad, święta, czy zwykła kawa z przyjaciółmi – znika z talerzyków w ekspresowym tempie. Co go wyróżnia? Przede wszystkim lekka, delikatna masa serowa, która nie opada i nie pęka. Do tego cudowny brzoskwiniowy akcent w postaci galaretki i owoców, który nie tylko pięknie wygląda, ale też genialnie smakuje. A co najlepsze – nie musisz być mistrzem cukiernictwa, żeby go zrobić. Wystarczy kilka składników i kilka sprawdzonych trików, a efekt naprawdę zachwyca.
Mój przepis gwarantuje, że domowe ciasto nie sprawi niemiłych niespodzianek – jeżeli będziesz przestrzegać poniższych wskazówek, to upieczesz lekki jak chmurka i pyszny sernik.
Co zrobić, żeby sernik nie wyszedł zbity i nie opadł po upieczeniu?
Przygotowanie pysznego i pięknie prezentującego się na stole sernika nie jest trudne, jednak trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Jedną z nich jest wcześniejsze ogrzanie składników do temperatury pokojowej – wyjmuję twaróg sernikowy oraz jajka na 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia.
Drugą i nie mniej ważną kwestią jest powstrzymanie się od długiego miksowania i intensywnego mieszania masy serowej, w której nie powinno znajdować się dużo powietrza. Najlepiej na początku zmiksować sam twaróg, żeby zyskał jednolitą konsystencję, dodać pozostałe składniki i wmieszać je za pomocą rózgi kuchennej lub miksera na najniższych obrotach. Gotowa masa serowa powinna od razu trafić do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika. Opadaniu sernika po upieczeniu zapobiega pozostawienie ciasta w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Jak zrobić lekki i puszysty sernik z brzoskwiniową galaretką?
Do sera z wiaderka dodaję tylko 7 tanich składników, czyli m.in. jajka, sok i skórkę z cytryny oraz proszek budyniowy o smaku waniliowym (możesz zastąpić mąką ziemniaczaną). Spód robię z herbatników i masła. Dekoruję sernik gotową galaretką brzoskwiniową, którą mieszam z musem ze świeżych owoców lub brzoskwiń z puszki w lekkim syropie oraz większymi kawałkami owoców.
Wskazówka: możesz również przygotować domową galaretkę brzoskwiniową bez cukru z 2 szklanek wrzącego soku lub wymieszanego z wodą musu owocowego, cukru (opcjonalnie) i 4 łyżeczek żelatyny.
Przepis: Sernik z brzoskwiniową galaretką
Pyszny sernik na co dzień i od święta. Idealny pomysł na wielkanocne ciasto.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 367 w każdej porcji
Składniki
Na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 100 g roztopionego masła
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki proszku budyniowego bez cukru o smaku waniliowym
- 1 cytryna
Na spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 100 g roztopionego masła
Na galaretkę:
- 600 ml wrzątku
- 300 ml musu brzoskwiniowego
- 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
Dodatkowo:
- 2 całe brzoskwinie
Sposób przygotowania
- Uszykowanie spodu sernikaHerbatniki zmiel na pył lub pokrusz wałkiem. Masło przestudź, a następnie połącz z herbatnikami. Masą o konsystencji mokrego piasku wylep spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24-26 cm. Wstaw formę ze spodem sernika do lodówki.
- Przygotowanie masy serowejTwaróg sernikowy przełóż do dużej miski i zmiksuj, żeby powstała jednolita masa bez grudek. Wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, przestudzone masło, budyń oraz sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj składniki rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach.
- PieczenieWlej masę serową na spód z herbatników i wyrównaj wierzch łyżką. Piecz 50-60 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Sernik jest gotowy, gdy brzegi się zaokrąglą i odchodzą od formy. Wyłącz grzanie i pozostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na minimum 1 godzinę lub do całkowitego ostygnięcia. Wskazówka: środek gorącego sernika może wydawać się niedopieczony, jednak po wystygnięciu ciasto zyska odpowiednią konsystencję.
- Przygotowanie galaretkiDo 600 ml gorącej wody dodaj mus brzoskwiniowy i doprowadź do wrzenia. Wyłącz grzanie, dodaj 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej i wymieszaj. Odstaw galaretkę do ostygnięcia. Świeże brzoskwinie lub brzoskwinie z puszki pokrój w półplasterki (opcjonalnie w kostkę). Dodaj je do ostygniętej galaretki.
- DekorowanieNa wierzch wystygniętego sernika wyłóż galaretkę o konsystencji kisielu. Wyrównaj wierzch łyżką i wstaw ciasto do lodówki, żeby galaretka stężała.
Sernik z brzoskwiniową galaretką najlepiej smakuje schłodzony.