Ten aromatyczny sos sprawia, że pulpety smakują obłędnie. Cała rodzina za nimi przepada

Dodano:
Pulpety w sosie grzybowym Źródło: Shutterstock / Alesia.Bierliezova
Pulpety to świetny pomysł na rodzinny obiad. Są delikatne, miękkie i soczyste i wszystkim smakują. Na dodatek można je przygotować z wyprzedzeniem i podać z różnymi dodatkami. Świetnie pasują do kaszy, ale też klusek.

Od dłuższego czasu nie kupuję mięsa mielonego z myślą o kotletach. Wolę z niego zrobić delikatne i soczyste pulpety, które świetnie nadają się do odgrzewania. Taki obiad doskonale sprawdzi się w weekend, ale też w tygodniu, gdy nie mam czasu na gotowanie. Dużą jego zaletą jest fakt, że można go podać z różnymi dodatkami, np. ryżem, kaszą, ziemniakami, kopytkami.

Jakie mięso jest najlepsze na pulpety?

Pulpety można zrobić z różnych rodzajów mięs, nawet tych chudszych. Ja zazwyczaj sięgam po wieprzowinę, np. mieloną szynkę, ale dobrze też sprawdzi się mięso drobiowe, np. z kurczaka czy indyka. Można też oczywiście wykorzystać mięso wieprzowo-wołowe. Każde jedno wyjdzie miękkie i soczyste, trzeba tylko odpowiednio dobrać czas gotowania.

Jak zrobić pulpety wieprzowe w sosie grzybowym?

Gdy planuję zrobić pulpety w sosie grzybowym, zwykle sięgam po wieprzowinę. Ona najlepiej smakuje w zestawieniu z tym aromatycznym sosem. Sos robię oczywiście z suszonych, leśnych grzybów. Wychodzi pełen smaku i aromatu, a nie ma przy nim dużo pracy. Wcześniej trzeba tylko namoczyć grzyby, a potem ugotować z nich wywar.

Przepis: Pulpety w sosie grzybowym

Pełne smaku pulpety wieprzowe duszone w aromatycznym sosie z suszonych grzybów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. szynki
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • majeranek
  • sól, pieprz

Na sos:

  • 30 g suszonych grzybów leśnych
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówGrzyby suszone opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Gdy napęcznieją, przelej je wraz z wodą do garnka, dodaj ok. 1,5 szklanki wody oraz ziele i listek. Grzyby gotuj ok. 20 minut. Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach, odciśnij nadmiar soku, miąższ dodaj do mięsa.
  2. Duszenie pulpetówDo mięsa i bułki dodaj jajko, trochę majeranku, soli i pieprzu. Dokładnie wyrób masę. Formuj z niej podłużne pulpety. Każdy obtocz w mące. Pulpety kładź na gorący wywar grzybowy. Gotuj je ok. 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie z sosu wyjmij pulpety, ziele i listek.
  3. Wykańczanie potrawyMąkę rozmieszaj w śmietance, wlej do sosu grzybowego, wymieszaj, gotuj 5 minut. Do gorącego sosu włóż ponownie pulpety i gotuj je jeszcze 2-3 minuty. Sos dopraw do smaku.

Czym zagęścić sos grzybowy?

By sos grzybowy miał pożądaną gęstość, trzeba go zagęścić. Można do tego celu użyć zawiesiny z mąki i przestudzonego wywaru, jednak ja zazwyczaj rozprowadzam mąkę w śmietance kremówce. Dzięki temu powstaje aksamitny, niezwykle smaczny sos. Przed zagęszczeniem można go zblendować na gładką masę. Wcześniej trzeba tylko wyjąć z wywaru pulpety oraz ziele angielskie i listek laurowy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...