Formuję mięsne kulki i zapiekam w smacznym sosie. Ten obiad robi się sam i nie leży na żołądku
Z mięsa mielonego zwykle robimy kotlety. Jednak danie to ma sporo wad. Jest niestety dość ciężkostrawne i kaloryczne. To za sprawą panierki i smażenia na tłuszczu. Potrawą bardzo podobną w przygotowaniu, a o niebo delikatniejszą są pulpety. Przyrządzając je nic nie trzeba smażyć, a danie wychodzi smaczne, delikatne i soczyste.
Jaka jest zasada przygotowania pulpetów?
Pierwszy etap przygotowania pulpetów jest taki sam, jak kotletów mielonych. Mięso mielone trzeba wyrobić z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami. Z przyrządzonej masy formuje się kulki, ale obtacza się je w mące, a nie w tartej bułce. Zasadnicza różnica pojawia się w tym momencie. Uformowane pulpety kładzie się do gorącego wywaru, gotuje do miękkości, a potem sos się zagęszcza i doprawia. Etap gotowania w sosie można zastąpić zapiekaniem. Efekt jest ten sam.
Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?
Pulpety w sosie pomidorowym to połączenie delikatnego mięsa i wyrazistego w smaku sosu. Tak naprawdę to ideał, który na dodatek nadaje się do odgrzewania. Warto więc od razu przygotować porcję na dwa dni.
Przepis: Pulpety w sosie pomidorowym
Lekkostrawne pulpety drobiowe zapiekane w sosie pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 2-3 łyżki tartej bułki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 3-4 łyżki mąki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosuOdlej ok. 100 ml bulionu i rozmieszaj w nim łyżkę mąki. Resztę bulionu zagotuj z przecierem pomidorowym, wlej zawiesinę mąki i gotuj kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw go do smaku.
- Przygotowanie pulpetówDo mielonego mięsa dodaj tartą bułkę, musztardę i jajko. Masę wymieszaj, dopraw do smaku. Zwilżonymi dłońmi formuj z niej średniej wielkości kulki. Każdą obtocz w mące.
- Zapiekanie pulpetówGorący sos przelej do naczynia żaroodpornego. Włóż do niego pulpety. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 25 minut.
W jakim innym sosie można przygotować pulpety?
Jeśli nie przepadacie za sosem pomidorowym albo akurat nie macie pod ręką przecieru czy koncentratu pomidorowego, możecie zapiec pulpety w innym sosie. Tu dobrze sprawdzi się sos grzybowy, chrzanowy czy musztardowy. Można też gotować pulpety w jasnym wywarze, a pod koniec zagęścić sos śmietaną i mąką i wymieszać z posiekanym koperkiem. W ten sposób powstanie aromatyczny lecz delikatny sos koperkowy.