Puszysty naleśnik zamieniam w deser marzeń. Wystarczy prosty zabieg i dwa dodatki

Dodano:
Deser naleśnikowy Źródło: Shutterstock / Sham Clicks
Oto doskonała propozycja deserowa dla wielbicieli naleśników. Ten przysmak robi się prosto, a ma ciekawy smak dzięki prostemu zabiegowi i dwóm dodatkom. Każdemu polecam ten przepis, bo deser wart jest spróbowania.

Chyba wszyscy lubimy naleśniki. W moim domu największym wzięciem cieszą się te słodkie. Zwykle smażę je w tradycyjny sposób, a potem podaję z twarożkiem, dżemem czy kremem czekoladowo-orzechowym. Ostatnio jednak skusiłam się na przepis pochodzący z kuchni austriackiej. Muszę przyznać, że to dopiero jest deserowy naleśnik! Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, gorąco polecam.

Kilka słów o austriackim naleśniku

Austriacki naleśnik, czyli Kaiserschmarrn zwany jest również cesarskim omletem. Deser ten znany jest także w Niemczech i w regionach alpejskich. Został stworzony dla cesarza Franciszka Józefa I, który uwielbiał słodkie dania. Jest to puszysty, rozrywany naleśnik, karmelizowany na maśle i podawany zazwyczaj z cukrem pudrem i kompotem lub musem owocowym, np. śliwkowym, jabłkowym, wiśniowym.

Jak zrobić krojony Kaiserschamrrn?

Cesarski naleśnik zrobiłam w sumie po swojemu. Zamiast go rozrywać, pokroiłam w paseczki, a potem zrumieniłam na maśle. Wyszedł przepyszny, a smaku całości dodał cukier puder i duszone wiśnie. Cała rodzina zjadła ten deser ze smakiem.

Przepis: Cesarski naleśnik

Deser z puszystego naleśnika podany z cukrem pudrem i duszonymi wiśniami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
austriacka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
  • 1 szklanka mrożonych wiśni

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie wiśniWiśnie wsyp do rondelka, podlej odrobiną wody, zagotuj. Duś na średnim ogniu, aż sos nieco zgęstnieje, dosłodź go do smaku.
  2. Przygotowanie ciastaBiałka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce wymieszaj żółtka z mlekiem, cukrem, wanilią i mąką, aż powstanie jednolita masa. Delikatnie połącz pianę z białek z ciastem, mieszając szpatułką, aby masa pozostała puszysta.
  3. Smażenie naleśnikówNa patelni rozpuść masło i wlej połowę ciasta. Smaż na średnim ogniu 3-4 minuty, aż spód się zetnie. Po tym czasie przewrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę go podsmaż. Zdejmij z patelni, pokrój w paski, smaż dalej na maśle, aż paski naleśnika będą rumiane. W ten sam sposób przygotuj drugi naleśnik.
  4. Podawanie deseruPokrojone i podsmażone naleśniki przełóż na talerzyki. Oprósz je cukrem pudrem, podawaj z duszonymi wiśniami.

Jak się robi tradycyjny Kaiserschamrrn?

Tradycyjny omlet, czy też naleśnik cesarski często ma dodatek rodzynek namoczonych w rumie. Posypuje się nimi podsmażony z jednej strony naleśnik. Gdy ciasto zetnie się z wierzchu, naleśnik obraca się na drugą stronę, chwilę podsmaża i rwie na kawałki przy pomocy szpatułki. Całość smaży się do zarumienienia, przekłada na talerz, oprósza cukrem pudrem i podaje z owocowym sosem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...