Puszysty naleśnik zamieniam w deser marzeń. Wystarczy prosty zabieg i dwa dodatki
Chyba wszyscy lubimy naleśniki. W moim domu największym wzięciem cieszą się te słodkie. Zwykle smażę je w tradycyjny sposób, a potem podaję z twarożkiem, dżemem czy kremem czekoladowo-orzechowym. Ostatnio jednak skusiłam się na przepis pochodzący z kuchni austriackiej. Muszę przyznać, że to dopiero jest deserowy naleśnik! Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, gorąco polecam.
Kilka słów o austriackim naleśniku
Austriacki naleśnik, czyli Kaiserschmarrn zwany jest również cesarskim omletem. Deser ten znany jest także w Niemczech i w regionach alpejskich. Został stworzony dla cesarza Franciszka Józefa I, który uwielbiał słodkie dania. Jest to puszysty, rozrywany naleśnik, karmelizowany na maśle i podawany zazwyczaj z cukrem pudrem i kompotem lub musem owocowym, np. śliwkowym, jabłkowym, wiśniowym.
Jak zrobić krojony Kaiserschamrrn?
Cesarski naleśnik zrobiłam w sumie po swojemu. Zamiast go rozrywać, pokroiłam w paseczki, a potem zrumieniłam na maśle. Wyszedł przepyszny, a smaku całości dodał cukier puder i duszone wiśnie. Cała rodzina zjadła ten deser ze smakiem.
Przepis: Cesarski naleśnik
Deser z puszystego naleśnika podany z cukrem pudrem i duszonymi wiśniami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- austriacka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
- 1 szklanka mrożonych wiśni
Sposób przygotowania
- Przygotowanie wiśniWiśnie wsyp do rondelka, podlej odrobiną wody, zagotuj. Duś na średnim ogniu, aż sos nieco zgęstnieje, dosłodź go do smaku.
- Przygotowanie ciastaBiałka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce wymieszaj żółtka z mlekiem, cukrem, wanilią i mąką, aż powstanie jednolita masa. Delikatnie połącz pianę z białek z ciastem, mieszając szpatułką, aby masa pozostała puszysta.
- Smażenie naleśnikówNa patelni rozpuść masło i wlej połowę ciasta. Smaż na średnim ogniu 3-4 minuty, aż spód się zetnie. Po tym czasie przewrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę go podsmaż. Zdejmij z patelni, pokrój w paski, smaż dalej na maśle, aż paski naleśnika będą rumiane. W ten sam sposób przygotuj drugi naleśnik.
- Podawanie deseruPokrojone i podsmażone naleśniki przełóż na talerzyki. Oprósz je cukrem pudrem, podawaj z duszonymi wiśniami.
Jak się robi tradycyjny Kaiserschamrrn?
Tradycyjny omlet, czy też naleśnik cesarski często ma dodatek rodzynek namoczonych w rumie. Posypuje się nimi podsmażony z jednej strony naleśnik. Gdy ciasto zetnie się z wierzchu, naleśnik obraca się na drugą stronę, chwilę podsmaża i rwie na kawałki przy pomocy szpatułki. Całość smaży się do zarumienienia, przekłada na talerz, oprósza cukrem pudrem i podaje z owocowym sosem.