Kupuję jedną mrożonkę i duży kubek jogurtu. Genialne ciasto do kawy jest gotowe w niecałą godzinę
Ciasto jogurtowe to deser prosty i szybki do zrobienia. Ciasto uniwersalne, ponieważ można je zrobić na wiele sposobów. Ja lubię wersję z owocami, dlatego wiosną, kiedy nie ma jeszcze tych sezonowych, sięgam po mrożonki dostępne bez problemu w marketach. W niecałą godzinę mam pachnące latem i wakacjami pyszne ciasto owocowe.
Jak zrobić ciasto jogurtowe z owocami?
Ciasto jogurtowe to prosty wypiek na bazie jogurtu i oleju. To ciasto, które ładnie wyrasta i zachowuje przyjemną wilgotność. Idealne jako baza pod owoce, w tym przypadku mrożone.
Jakie owoce wybrać do ciasta? Jakie tylko masz ochotę, ale tu jedna uwaga. Większe owoce warto wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby się rozmroziły. Zwykle wtedy puszczają sporo soku: należy go odcedzić. Większe owoce typu truskawki czy śliwki można też przed położeniem na ciasto pokroić na mniejsze cząstki. Małe owoce typu czarne jagody albo porzeczki (ja zawsze sama mrożę porzeczki, ale czasem można je też kupić) wrzucam bezpośrednio na ciasto bez wcześniejszego rozmrażania.
Lubię to ciasto z owocami w wydaniu z kruszonką i tak podaję w przepisie. Jednak jeśli nie lubisz kruszonki, śmiało możesz ten dodatek pominąć i wyłożyć na ciasto same owoce.
Przepis: Szybkie ciasto z owocami
Proste ciasto jogurtowe z mrożonymi owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 330 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g mrożonych owoców
kruszonka:
- 80 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 40 g masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOwoce wyłóż na sitko lub cedzak, aby odciekły z nadmiaru soku. Zagnieć składniki na kruszonkę i włóż do zamrażarki.
- Robienie ciastaCałe jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę, dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników.
- Pieczenie ciastaWylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp owocami i kruszonką. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać ciasto z owocami?
Ciasto z owocami z tego przepisu nie potrzebuje już żadnych specjalnych dodatków, można je jedynie przed podaniem lekko oprószyć cukrem pudrem czy udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy.
Ciasto rewelacyjnie smakuje jako deser do kawy czy herbaty. To także wypiek, który można spakować dzieciom na słodką przekąskę do szkoły, czy sobie jako deser do pracy. Ciasto jogurtowe sprawdza się też na przyjęciach, choć jest proste, zawsze każdemu smakuje.