Kupuję jedną mrożonkę i duży kubek jogurtu. Genialne ciasto do kawy jest gotowe w niecałą godzinę

Dodano:
Ciasto z owocami Źródło: Shutterstock / MShev
To ciasto jogurtowe to jedno z moich ulubionych awaryjnych ciast. Wersja z owocami sprawdza się zawsze: czy to dla gości, czy to na deser dla rodziny.

Ciasto jogurtowe to deser prosty i szybki do zrobienia. Ciasto uniwersalne, ponieważ można je zrobić na wiele sposobów. Ja lubię wersję z owocami, dlatego wiosną, kiedy nie ma jeszcze tych sezonowych, sięgam po mrożonki dostępne bez problemu w marketach. W niecałą godzinę mam pachnące latem i wakacjami pyszne ciasto owocowe.

Jak zrobić ciasto jogurtowe z owocami?

Ciasto jogurtowe to prosty wypiek na bazie jogurtu i oleju. To ciasto, które ładnie wyrasta i zachowuje przyjemną wilgotność. Idealne jako baza pod owoce, w tym przypadku mrożone.

Jakie owoce wybrać do ciasta? Jakie tylko masz ochotę, ale tu jedna uwaga. Większe owoce warto wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby się rozmroziły. Zwykle wtedy puszczają sporo soku: należy go odcedzić. Większe owoce typu truskawki czy śliwki można też przed położeniem na ciasto pokroić na mniejsze cząstki. Małe owoce typu czarne jagody albo porzeczki (ja zawsze sama mrożę porzeczki, ale czasem można je też kupić) wrzucam bezpośrednio na ciasto bez wcześniejszego rozmrażania.

Lubię to ciasto z owocami w wydaniu z kruszonką i tak podaję w przepisie. Jednak jeśli nie lubisz kruszonki, śmiało możesz ten dodatek pominąć i wyłożyć na ciasto same owoce.

Przepis: Szybkie ciasto z owocami

Proste ciasto jogurtowe z mrożonymi owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g mrożonych owoców

kruszonka:

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 40 g masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOwoce wyłóż na sitko lub cedzak, aby odciekły z nadmiaru soku. Zagnieć składniki na kruszonkę i włóż do zamrażarki.
  2. Robienie ciastaCałe jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę, dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników.
  3. Pieczenie ciastaWylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp owocami i kruszonką. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać ciasto z owocami?

Ciasto z owocami z tego przepisu nie potrzebuje już żadnych specjalnych dodatków, można je jedynie przed podaniem lekko oprószyć cukrem pudrem czy udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy.

Ciasto rewelacyjnie smakuje jako deser do kawy czy herbaty. To także wypiek, który można spakować dzieciom na słodką przekąskę do szkoły, czy sobie jako deser do pracy. Ciasto jogurtowe sprawdza się też na przyjęciach, choć jest proste, zawsze każdemu smakuje.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...