Ta szybka zupa gulaszowa smakuje rewelacyjnie. Potrafi zastąpić cały obiad

Dodano:
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa Źródło: Shutterstock / Richard Semik
Zupa to zwykle pierwsza część obiadu. Ma za zadanie pobudzić apetyt i nieco rozgrzać. Jednak, gdy nie mamy czasu na gotowanie obiadu z dwóch dań, możemy postawić na pożywną zupę. Taka właśnie jest zupa gulaszowa.

Zupa gulaszowa swą nazwę zawdzięcza faktowi, że bardzo blisko jej do gulaszu. Zawiera sporo mięsa, a od sycącego drugiego dania różni ją w zasadzie tylko mniej zawiesista konsystencja. Zupę tę zazwyczaj gotuje się na mięsie wołowym, które jest pełne smaku, ale wymaga dość długiego gotowania. Ja mam jednak doskonały sposób na to, by tę pożywną zupę przygotować o wiele szybciej.

Jakie mięso jest najlepsze na zupę gulaszową?

Najsmaczniejsza zupa gulaszowa wychodzi na wołowinie. Najlepiej sięgnąć po niezbyt chude mięso, które zawiera przerosty, np. pręgę, karkówkę, łopatkę. Właśnie takie doda zupie smakowitości, a także odpowiedniej konsystencji. Rozgotowująca się tkanka łączna doskonale bowiem zagęści zupę. Możecie też ugotować gulaszową na wieprzowinie albo na mieszance obu tych mięs. Mięso przed podsmażeniem należy pokroić w kostkę. Jednak o wiele szybciej się ugotuje, gdy sięgniecie po mięso mielone.

Jak zrobić szybką zupę gulaszową z mielonego mięsa?

Przygotowanie zupy gulaszowej należy zacząć od podsmażenia mięsa. Warto do niego dodać podstawowe warzywa, a także przyprawy. Całość zalewa się bulionem, dodaje ziemniaki i gotuje, aż składniki będą miękkie. Wtedy pozostaje dodać koncentrat lub przecier pomidorowy, przyprawy i całość jeszcze kilka minut pogotować.

Przepis: Szybka zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa z dodatkiem mielonego mięsa

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 litr bulionu wołowego lub wody
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie mięsaW garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na złoto. Dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż się zrumieni. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze minutę.
  2. Dodawanie składnikówDo mięsa wsyp słodką i ostrą paprykę, a także kminek i majeranek. Wymieszaj i smaż przez 30 sekund, aby przyprawy uwolniły aromat. Składniki zalej bulionem. Dodaj pokrojone ziemniaki i listek laurowy, gotuj całość ok. 15 minut.
  3. Wykańczanie zupyDo zupy dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, a także koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze ok. 10-15 minut na średnim ogniu. Zupa doskonale smakuje podana z pieczywem.

Wskazówka: Do zupy gulaszowej oprócz ziemniaków można też dodać zacierki. Doskonale podnoszą jej smak i nieco ją zagęszczają.

Czym warto wzbogacić zupę gulaszową?

Zupa gulaszowa zawiera zwykle mięso, cebulę, paprykę, pomidory i ziemniaki. Jednak warto wzbogacić ją też innymi dodatkami, które polepszą jej smak, aromat i konsystencję. Można więc dorzucić warzywa korzeniowe, a także kukurydzę czy czerwoną fasolę. Dobrze też sprawdzi się wędzona kiełbasa czy ser żółty, użyty do posypania. Do doprawienia tej potrawy można sięgnąć po majeranek, czosnek, paprykę słodką, wędzoną lub ostrą, a także po sos sojowy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...