Gdy mam ochotę na pyszne kanapki, biorę puszkę tuńczyka. Raz-dwa zamieniam ją w smarowidło

Dodano:
Pasta z tuńczyka Źródło: Shutterstock / Veronika Idiyat
Wędliny i sery są smacznym dodatkiem do pieczywa, jednak moim zdaniem nie umywają się do past. Te zawsze są pełne smaku i można je przygotować pod własny gust. Moim ostatnim odkryciem jest aromatyczna pasta z tuńczyka.

Pasty do pieczywa to doskonała alternatywa dla wędlin i serów. Są bardzo różnorodne, bo można je przygotować z rozmaitych składników, np. z twarogu, jaj, warzyw, ryb. Te ostatnie są niezwykle zdrowe, więc często je przyrządzam. Ostatnio mojej rodzinie posmakowała pasta z tuńczyka z puszki. Robi się ją ekspresowo, a wychodzi przepyszna. Wystarczy dorzucić do niej jeden dodatek.

Z jakich ryb można zrobić pastę?

Na pastę najlepiej nadają się ryby wędzone i z puszki, np. makrela, pstrąg, łosoś, tuńczyk, sardynki. To dlatego, że są gotowe do spożycia i mają delikatną konsystencję. Wystarczy je rozdrobnić, a wcześniej ewentualnie oczyścić ze skóry i ości i połączyć z kilkoma dodatkami. Dzięki nim pasta wychodzi pełna smaku, zyskuje też idealną smarowność.

Jak zrobić pastę z tuńczyka z kaparami?

Przygotowanie pasty z tuńczyka to naprawdę ekspresowa sprawa. Rybę wystarczy tylko lekko odcedzić z zalewy (naturalnej lub olejowej), rozdrobnić widelcem i wymieszać z kilkoma składnikami. By ten dodatek do pieczywa był smarowny, mieszam rybę z majonezem i ewentualnie jogurtem naturalnym. By zaś dodać paście smaku, sięgam po kapary. Można też dorzucić drobno posiekaną cebulę dla zaostrzenia smaku.

Przepis: Aromatyczna pasta z tuńczyka

Smarowidło do pieczywa z tuńczyka z puszki i kaparów

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka fileta z tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub twarożku kanapkowego
  • kawałek cebuli
  • 1 łyżka kaparów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówTuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Kapary osącz z zalewy, bardzo drobno posiekaj.
  2. Łączenie składnikówDo tuńczyka dodaj majonez i jogurt, rozmieszaj w miarę gładką pastę. Dodaj cebulę i kapary, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Inne dodatki dobre do pasty z tuńczyka

Smak pasty z tuńczyka w dużej mierze zależy od użytych dodatków. Jeśli chcecie złagodzić nieco rybny smak, połączcie tuńczyka np. z rozdrobnionym jajkiem ugotowanym na twardo lub z twarogiem. By zaś nadać paście wyrazisty smak, warto sięgnąć po kiszony ogórek, oliwki, kapary, cebulę czy szczypior.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...