Na Kaszubach te placki drożdżowe to prawdziwy hit. Spróbuj, a też się w nich zakochasz

Dodano:
Ruchanki – kaszubskie racuchy Źródło: Shutterstock / Monika_1
Placki drożdżowe z sentymentem wspominamy z czasów dzieciństwa. Warto sięgnąć po recepturę kaszubską, by na nowo poczuć wyjątkowy smak racuchów z jabłkami.

Z dzieciństwa pamiętam, jak moja babcia pieczołowicie przygotowywała drożdżowe racuchy z jabłkami. Potem mama kontynuowała tę tradycję. Z czasem jednak placki drożdżowe niespodziewanie przestały gościć na moim stole, choć są tak proste w wykonaniu, że trudno znaleźć wymówkę, by ich nie zrobić. To sycące i niezwykle energetyczne danie, które świetnie sprawdza się jako pożywny posiłek na cały dzień. Dodatkowo, ich smak przypomina o pięknych chwilach z dzieciństwa. Nie bez powodu „racuchy” tak zgrabnie rymują się z „łasuchy”!

Jak zrobić placki drożdżowe? Idealne ruchanki kaszubskie

Nazwa kaszubskich placków drożdżowych, która brzmi ruchanki, nawiązuje do sposobu przygotowania tego dania – kiedy ciasto wlejemy do gorącego oleju, zaczyna ono dynamicznie się poruszać. Typowym dodatkiem do tych drożdżowych racuchów są jabłka. Można reż eksperymentować z innymi składnikami, takimi jak: rodzynki, gruszki albo suszone owoce. Możliwości są niemal nieograniczone – wystarczy dowiedzieć się, co kto lubi, i przygotować to danie z ulubionymi dodatkami.

Po wyjęciu racuchów z oleju pamiętaj, aby użyć ręczników papierowych do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcesz zmniejszyć ich kaloryczność, możesz wykorzystać inne rodzaje mąki niż podane w przepisie, na przykład mąkę orkiszową. Dzięki temu ruchanki mogą stać się nie tylko pyszną, ale i zdrowszą przekąską.

Przepis: Ruchanki – kaszubskie racuchy

Przepis na tradycyjne kaszubskie racuchy

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
934 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukur wanilinowego
  • 50 g drożdży
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 3 jabłka
  • 200 ml oleju do smażenia
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie zaczynuW miseczce podgrzej mleko, aby było ciepłe (nie gorące). Rozpuść w nim drożdże wraz z 1 łyżką cukru i odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawi się pianka.
  2. Wyrabianie ciastaW dużej misce przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. Wlej przygotowany zaczyn drożdżowy oraz dodaj jajka. Dodaj również cukier wanilinowy. W rondelku roztop masło i odstaw, aby lekko ostygło, a następnie wlej je do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  3. SmażenieŁyżką nakładaj porcje ciasta, formując placuszki, i smaż je z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.
  4. PodanieRuchanki najlepiej smakują na ciepło, przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

Jak urozmaicić placki drożdżowe?

Podstawowe wersje placków drożdżowych nie zawsze trafiają w gust każdego. Oprócz wspomnianych wcześniej pomysłów na modyfikację owoców, możesz również skorzystać z poniższych inspiracji, aby nadać im wyjątkowy charakter:

  • Pikantna wersja: Jeśli wolisz wytrawne placki, spróbuj dodać do ciasta drobno posiekany szczypiorek, ser żółty, ser feta, a nawet kawałeczki podsmażonego boczku lub suszonych pomidorów.
  • Przyprawy: Cynamon, wanilia, kardamon czy skórka cytrynowa wzbogacą smak słodkiej wersji placków, podczas gdy zioła, takie jak oregano czy tymianek, idealnie pasują do wytrawnych opcji.
  • Czekolada: Kawałki gorzkiej lub mlecznej czekolady sprawią, że placki będą wyjątkowo deserowe i rozpływające się w ustach.
  • Dodatki na wierzch: Podawaj placki z miodem, syropem klonowym, jogurtem naturalnym, śmietaną, owocowym sosem lub dżemem. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzi się jogurt czosnkowy lub pesto.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...