Babka ziemniaczana mojej babci to hit. Sekretny trik sprawia, że zawsze wychodzi idealna
Babka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni polskiej i litewskiej. Przepis mojej babci jest bajecznie prosty, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by go nieco urozmaicić. Jeśli chcemy, żeby była słodsza i bardziej kolorowa, możemy dodać startą marchewkę – maksymalnie dwie, aby składniki dobrze się połączyły. Raz dodałem marchewkę w proporcji pół na pół, co sprawiło, że masa się rozpadała.
Jak zrobić babkę ziemniaczaną?
Tradycyjna babka ziemniaczana to bardzo proste danie. Ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub na grubszych, jeśli wolisz – masa nabierze innej konsystencji, ale pozostanie zwarta. Boczek możesz dodać na dwa sposoby: wymieszać go z masą lub posypać nim wierzch przed pieczeniem – wytapiający się tłuszcz wniknie wtedy do środka.. W wersji bezmięsnej wystarczy zrezygnować z dodatku boczku.
Jeśli chcesz przyspieszyć przygotowanie babki ziemniaczanej, możesz pominąć etap podsmażania boczku i cebuli. Wypróbuj obie wersje i sprawdź, która bardziej przypadnie do gustu tobie i domownikom.
Przepis: Wileńska babka ziemniaczana
Przepis na tradycyjną babkę ziemniaczaną. Danie posmakuje każdemu, kto tylko raz go spróbuje.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 583 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule (około 20 dag)
- 150 g boczku wędzonego
- 3 jajka
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
Sposób przygotowania
- PrzygotowanieZetrzyj ziemniaki na drobnych oczkach tarki i przełóż je do miski. Cebulę pokrój w kostkę, a boczek podsmaż na złoty kolor. Dodaj do boczku cebulę i smaż, aż się zeszkli, po czym przełóż wszystko do ziemniaków. Wbij jajka, wsyp kaszę mannę, sól, pieprz i majeranek, a następnie dokładnie wymieszaj całość.
- PieczeniePiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około godzinę, aż na wierzchu utworzy się złocista, chrupiąca skórka.
Jak podawać babkę ziemniaczaną?
U mnie w domu babki ziemniaczanej nigdy nie jadło się od razu po upieczeniu. Najlepiej, kiedy wystygła i masa stała się bardziej zwarta. Wtedy plastry grubości około dwóch palców wrzucam na patelnię i smażę do zarumienienia z obu stron. Jako dodatek idealnie sprawdzi się śmietana, ale zdrowszym rozwiązaniem będzie gęsty jogurt naturalny (np. typu greckiego).
Sposób na babkę ziemniaczaną
Zawsze, gdy przygotowuję babkę ziemniaczaną, martwię się, że masa jest zbyt wodnista i nie będzie się trzymała razem. Moja babcia miała na to sprytny sposób – przed pieczeniem smażyła łyżkę masy ziemniaczanej na patelni z rozgrzanym olejem. Babka ziemniaczana jest niemal jak placki ziemniaczane, więc jeśli taki placek się trzyma, nie trzeba dodawać mąki. Przy okazji możesz też sprawdzić, czy masa nie wymaga dodatkowej ilości soli lub pieprzu.