Do jajecznicy dodaj łyżkę popularnego sosu. Wyjdzie smaczna i sycąca, jak nigdy

Dodano:
Jajecznica Źródło: Shutterstock / MargoMaximova1999
Jajecznica z tym dodatkiem może zaskoczyć smakiem, ale idziemy o zakład, że kiedy spróbujesz, będziesz wracać do tego patentu. Jajka wychodzą kremowe, a śniadanie w tej wersji syci na długo.

Mowa o jajecznicy z majonezem. I choć jajka i majonez to połączenie dobrze znane i tradycyjne, to niekoniecznie wykorzystywane w tej odsłonie. Tym bardziej warto spróbować, bo jajecznica z majonezem zyskuje na smaku, kremowości, a jednocześnie można się nią porządnie najeść.

Jak zrobić jajecznicę z majonezem?

Nasz przepis to podstawowa wersja takiej jajecznicy bez żadnych innych dodatków, bo o nich napiszemy dalej. Aby zrobić jajecznicę z majonezem, należy w pierwszej kolejności wymieszać jajka z majonezem. Majonez powinien być w nich dobrze rozprowadzony. Dopiero taką mieszankę wylej na patelnię z rozgrzanym masłem lub ewentualnie oliwą.

Przy jajecznicy z majonezem warto uważać na dodatek soli. Majonez już dodaje smaku jajkom i trzeba o tym pamiętać.

Przepis: Jajecznica z majonezem

Prosty patent na kremową jajecznicę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
418 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie jajekJajka wbij do jednego naczynia, dodaj majonez i wszystko wymieszaj.
  2. Smażenie jajecznicyNa patelni rozgrzej masło, wlej masę jajeczną i smaż do pożądanej konsystencji. Dopraw jajecznicę według uznania.

Jajecznica z majonezem świetnie smakuje podana ze świeżym pieczywem. Warto dodać do niej ulubione warzywa: np. kilka listków sałaty, pomidora lub posypać gotową już jajecznicę posiekanym drobno szczypiorkiem.

Jajecznica z majonezem i dodatkami

Do jajecznicy z majonezem można, tak samo jak do klasycznej jajecznicy, dodać ulubione składniki. Może to być np. cebula, szynka, boczek czy szpinak. Jak to zrobić? Dodatki wrzuć na patelnię w pierwszej kolejności. Czyli np. w wersji z cebulką, na rozgrzane masło (wówczas może być potrzebne nieco więcej tłuszczu niż w przepisie) wrzuć pokrojoną cebulę, a kiedy się zeszkli, wylej masę z jajek i majonezu. Podobnie z szynką czy inną wędliną. Również szpinak najlepiej wrzucić najpierw, a jajka dopiero wówczas, kiedy liście stracą nieco swoją objętość.

Do jajecznicy można również dodawać pomidory świeże, pomidory suszone, rukolę, szczypior, pieczarki, kolorową paprykę czy łososia. Mówiąc wprost: wszystkie dodatki są tu dozwolone.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...