Mieszam szklankę kefiru i kilka prostych składników. To genialne ciasto jest gotowe w trzy kwadranse

Dodano:
Ciasto na kefirze podane z dżemem i owocami Źródło: Shutterstock / Veronika Idiyat
To ciasto na kefirze to szybkie ciasto bez miksera, bez wysiłku, bez skomplikowanych składników. Wychodzi wilgotne i miękkie, a można je podać na wiele sposobów.

Kiedy chcesz szybko upiec ciasto, to przepis na ciasto na kefirze jest tym, który zawsze ratuje sytuację. To ciasto robi się ekspresowo, a jedyne czego potrzebujesz to dwie miski oraz łyżka lub widelec do mieszania. Nie ma tu żadnego ubijania czy miksowania. Wszystko jest wręcz dziecinnie łatwe.

Jak zrobić ciasto na kefirze?

Ciasto na kefirze (podobnie jak ciasta jogurtowe czy maślankowe) to wypiek, który ładnie wyrasta, zachowując przy tym charakterystyczną wilgotność. Nasz przepis to podstawowa receptura na takie ciasto. Możesz ją wykorzystać na wiele sposobów, ale o tym dalej.

Przepis: Ciasto na kefirze

Szybkie i proste ciasto bez miksera.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
302 w każdej porcji

Składniki

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Kefir wymieszaj z cukrem, olejem i jajkami. Połącz wszystko (mąkę z proszkiem oraz masę z kefirem), mieszając tylko do połączenia składników.
  2. Pieczenie ciastaPrzełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem. Świetnie smakuje serwowane z dobrymi konfiturami, dżemem lub owocami patrz zdjęcie.

Pomysły na ciasto na kefirze

Bazowe ciasto na kefirze to ciasto bez miksera, które możesz upiec z różnymi dodatkami. To idealne ciasto pod owoce. Możesz wyłożyć na wylane do formy ciasto np. jagody, borówki, truskawki czy wiśnie. Na bazie tego ciasta można też zrobić prosta i pyszną szarlotkę. Wystarczy wyłożyć przed pieczeniem na wierzch pokrojone w kostkę lub plasterki jabłka wymieszane z odrobiną cynamonu.

Do ciasta na kefirze świetnie pasuje kruszonka. Można nią posypać zarówno ciasto w podstawowej wersji, jak i ciasto z owocami.

Ciasto można przyrządzić też w wersji z kakao. Wówczas dodaj do całości nieco mniej mąki, a w to miejsce dodaj kakao (1-2 łyżki). Można też zrobić ciasto dwukolorowe i odrobinę kakao dodać do połowy ciasta. Do ciasta śmiało można dorzucić czekoladę w pastylkach do pieczenia.

Ciasto można dekorować według uznania. Dla łasuchów idealnie sprawdzi się wersja z polewą czekoladową, a dla minimalistów wystarczy odrobina cukru pudru, niezależnie od wersji ciasta.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...