Farsz z mięsa i ryżu zawijam w liście kapusty pekińskiej. Te gołąbki przygotujesz ekspresowo
Gołąbki z kapusty pekińskiej są gotowe do pieczenia w pół godziny. Przygotowuje się je ekspresowo, a zawsze wychodzą miękkie i delikatne w smaku. Danie nie wymaga bardzo długiej obróbki termicznej, bo kapusta pekińska mięknie w około 30 minut. Farsz zawijam w liście kapusty w nietypowy sposób (jak na zdjęciu), co sprawia, że danie zaskakuje nie tylko smakiem, ale także wyglądem.
Jak przygotować kapustę pekińską na gołąbki?
Liście kapusty pekińskiej nie wymagają długiego parzenia – wystarczy je zblanszować. Mam na to swój sposób – nabijam liście jeden obok drugiego na długi patyczek do szaszłyków (przebijam liście w miejscu, gdzie znajduje się twardszy głąb), a następnie zanurzam w wysokim, wąskim garnku z wrzącą, lekko osoloną wodą (idealnie nadaj się garnek do gotowania szparagów). Po 1 minucie wyjmuję liście i układam je na wyłożonym ręcznikiem papierowym półmisku, żeby odciekły z wody. Możesz również umieścić liście kapusty pekińskiej na metalowym sitku i zanurzyć we wrzątku lub zmiękczyć, gotując chwilę na parze.
Jak nadziewać liście kapusty farszem?
Możesz zamknąć farsz w liściach kapusty pekińskiej w tradycyjny sposób, układając jego porcje u podstawy liści i zwijając jak gołąbki z kapusty białej lub moim sposobem. Razem z kapustą blanszuję pokrojoną w cienkie, długie paseczki marchewkę, a następnie układam farsz na środku zblanszowanego liścia, robię sakiewkę i zawiązuję ją marchewką (marchewkę możesz zastąpić pokrojonym w cienkie paseczki porem). Tak przygotowane gołąbki układam w naczyniu żaroodpornym, podlewam bulionem i piekę 15 minut, a następnie dodaję sos i dopiekam potrawę.
Przepis: Gołąbki z kapusty pekińskiej
Ta wersja gołąbków smakuje równie wyśmienicie jak tradycyjna, ale jest szybsza w przygotowaniu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 544 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże główki kapusty pekińskiej
Na farsz:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g suchego ryżu białego długoziarnistego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
Na sos:
- 600 ml passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 średnia marchewka
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżuUgotuj ryż al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź, przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania i pozostaw do odcieknięcia.
- Przygotowanie farszuCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj, a następnie podsmaż na oleju. Dodaj mięso mielone i wymieszaj, rozbijając większe grudki. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż mięso się przyrumieni. Na patelnię z ciepłym mięsem dodaj ryż i wymieszaj. Przełóż farsz do miski i gdy ostygnie, wyrób dłonią oraz dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: możesz również doprawić farsz innymi przyprawami i ziołami np. wędzoną, słodką lub ostrą papryką, mielonym kminkiem, oregano, tymiankiem lub rozmarynem.
- Blanszowanie kapusty i marchewkiDelikatnie podziel kapustę pekińską na liście. Do blanszowania odłóż 12 największych liści. Z reszty kapusty możesz przygotować surówkę. Zblanszuj liście w osolonym wrzątku zgodnie z powyższymi wskazówkami (patrz: „Jak przygotować kapustę pekińską na gołąbki?”). W wodzie po gotowaniu kapusty zblanszuj też obraną i pokrojoną w cienkie, długie paseczki marchewkę.
- Nadziewanie kapusty farszemNa środku każdego liścia kapusty ułóż kulkę farszu. Zwiń brzegi i zrób sakiewki, a następnie zawiąż je paseczkami marchewki. Tak przygotowane gołąbki ułóż w naczyniu do zapiekania i podlej bulionem.
- Przygotowanie sosuCzosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub przeciśnij przez praskę. Passatę wymieszaj ze śmietanką kremówką, dodaj czosnek i oregano. Wymieszaj i dopraw sos do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- PieczeniePiecz gołąbki podlane bulionem przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie dodaj sos i piecz kolejne 15 minut.
Gołąbki z kapusty pekińskiej podaję jako ciepłą przystawkę i przekąskę oraz danie obiadowe.
Pomysły farsz do gołąbków z kapusty pekińskiej
Farsz do gołąbków z kapusty pekińskiej przygotowuję z podgotowanego ryżu białego długoziarnistego oraz podsmażonego z cebulą, czosnkiem i podstawowymi przyprawami mięsa. Poddaję składniki farszu obróbce termicznej, ale możesz również zrobić nadzienie z surowych składników, mieszając ryż z mięsem i dodatkami. Krótkie pieczenie lub duszenie wystarczą, żeby niewielkie porcje farszu nie były surowe.
Farsz możesz również przygotować m.in. z ryżu lub kaszy pęczak z dodatkiem pieczarek i mięsa, samych pieczarek, startych ziemniaków, wymieszanych z podsmażoną cebulą, czosnkiem i boczkiem, jajkiem i bułką tartą bądź kaszą manną.