To mój ulubiony przepis na ciasteczka cytrynowe. Są idealnie kruchutkie i łatwe do zrobienia
Te kruche ciasteczka cytrynowe to przepis, do którego ciągle wracam. Nie bez powodu: to ciastka idealnie kruchutkie i mocno cytrynowe. Doskonałe do kawy czy herbaty, świetne jako słodka przekąska na spotkania z rodziną czy ze znajomymi. To wreszcie dobry prezent, kiedy idziesz do kogoś w gości. Przepis ma jeszcze jedną zaletę: możesz zrobić ciasteczka o dowolnym kształcie: księżyce (jak na zdjęciu), gwiazdki, kwiatki, koła czy serca.
Jak zrobić kruche ciasteczka cytrynowe?
Ciasto kruche to ciasto proste, ale robiąc je, trzeba koniecznie znać jedną zasadę: ciasto kruche nie lubi ciepła. Dlatego tłuszcz do jego przygotowania musi być zimny, a po zagnieceniu należy je jeszcze schłodzić w lodówce. Dzięki temu po upieczeniu będzie idealnie kruche, ale też zachowa wycięty kształt.
Tu od razu zdradzę prosty patent, bo schłodzone ciasto ciężko jest rozwałkować i przyznam, że tego nie lubię. Kiedyś podpatrzyłam prosty sposób na to u zawodowej cukierniczki. Ona rozwałkowywała ciasto przed włożeniem do lodówki: wkładała je między dwa arkusze papieru do pieczenia i chłodziła na płasko w lodówce. Potem od razu mogła wykrawać ciastka z dobrze schłodzonego ciasta.
W przepisie podaję w składzie margarynę do pieczenia. To tańsza opcja niż masło, ale jeśli chcesz, możesz zrobić te ciasteczka na maśle. Będą miały wówczas dość wyrazisty, maślany smak. Margaryna jest bardziej neutralna.
Rada: jeśli chcesz, aby ciastka miały ładny, żółty kolor, możesz dodać do ciasta odrobinę kurkumy lub barwnika spożywczego.
Przepis: Ciateczka cytrynowe z lukrem
Mocno cytrynowe kruche ciastka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 565 w każdej porcji
Składniki
na ciastka:
- 750 g mąki pszennej
- 500 g zimnej margaryny do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 3 żółtka
- skórka otarta z 2 cytryn
na lukier:
- 10 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMargarynę posiekaj na stolnicy z mąką. Dodaj resztę składników i szybko zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Pieczenie ciastekRozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm i wykrawaj ciasteczka o dowolnym kształcie. Piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- DekorowanieZ cukru pudru i soku z cytryny utrzyj gładki lukier (w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej soku). Nakładaj lukier na ostudzone ciastka i zostaw, aż zastygnie.
Jak dekorować ciasteczka cytrynowe?
Ciasteczka świetnie smakują udekorowane samym lukrem, ale możesz podkręcić ich cytrynowy smak i posypać dodatkowo lukier skórką otartą z cytryny. Do dekoracji można też wykorzystać kolorowe posypki.