Do awokado dorzucam dwa zdrowe warzywa. To ekspresowa sałatka idealna na kolację i nie tylko
Sałatki z awokado są doskonałe jako pożywne i zdrowe kolacje, ale można je też serwować na śniadanie czy jako zdrową przekąskę w ciągu dnia. Nasza propozycja to sałatka z awokado, pomidorów i cebuli. Sekretem są aromatyczne dodatki.
Jak zrobić sałatkę z awokado i pomidorów?
Cały przepis jest wręcz dziecinnie prosty, bo wystarczy pokroić składniki, skropić oliwą, sokiem z limonki, doprawić solą, pieprzem i dorzucić kolendrę. To właśnie kolendra oraz sok z limonki nadają charakteru tej prostej sałatce.
Rada: jeśli nie lubisz specyficznego smaku kolendry, zastąp ją w przepisie świeżą bazylią albo natką pietruszki.
Do sałatki najlepiej wykorzystać dojrzałe awokado. Nawet jeśli będzie się w sałatce lekko rozpadać, nic nie szkodzi. My proponujemy pomidorki koktajlowe, które ładnie wyglądają w sałatkach, ale mogą to być również inne rodzaje pomidorów.
Przepis: Sałatka z awokado i pomidorów
Zdrowa i pyszna sałatka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 451 w każdej porcji
Składniki
- 2 awokado
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 mała cebula
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówAwokado i pomidorki pokrój na cząstki, cebulę w piórka.
- Robienie sałatkiAwokado i warzywa skrop sokiem z limonki, oliwą, dopraw solą, pieprzem, dorzuć kolendrę i wymieszaj wszystko.
Sałatka z awokado w wersji na ostro
Taka sałatka idealnie się sprawdzi również w bardziej pikantnej wersji. Aby ją przygotować, dorzuć do miski drobno pokrojoną ostrą papryczkę (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Taką sałatkę można podawać w tortillach z dodatkiem gęstego jogurtu, który idealnie zrównoważy ostrość. Oczywiście do takiej tortilli można dołożyć również inne dodatki, np. kawałki mięsa, krewetki czy kawałki ryby, np. łososia.
Sałatka z awokado i serem feta
Można też w eksperymentach z przepisem pójść w nieco inną stronę i dodać do sałatki pokruszoną fetę. Wówczas, zamiast kolendry lub razem z nią, można dołożyć do sałatki świeże listki mięty. Taka sałatka będzie doskonale smakowała z chrupiącą bagietką albo grzankami czosnkowymi.