Do awokado dorzucam dwa zdrowe warzywa. To ekspresowa sałatka idealna na kolację i nie tylko

Dodano:
Sałatka z awokado Źródło: Shutterstock / Liudmyla Chuhunova
Awokado to owoc zdrowy, pożywny i warto, aby gościł jak najczęściej na naszych talerzach. A jeśli szukasz pomysłu na awokado, przychodzimy z pomocą. To kolorowa i smaczna sałatka z dodatkiem dwóch warzyw.

Sałatki z awokado są doskonałe jako pożywne i zdrowe kolacje, ale można je też serwować na śniadanie czy jako zdrową przekąskę w ciągu dnia. Nasza propozycja to sałatka z awokado, pomidorów i cebuli. Sekretem są aromatyczne dodatki.

Jak zrobić sałatkę z awokado i pomidorów?

Cały przepis jest wręcz dziecinnie prosty, bo wystarczy pokroić składniki, skropić oliwą, sokiem z limonki, doprawić solą, pieprzem i dorzucić kolendrę. To właśnie kolendra oraz sok z limonki nadają charakteru tej prostej sałatce.

Rada: jeśli nie lubisz specyficznego smaku kolendry, zastąp ją w przepisie świeżą bazylią albo natką pietruszki.

Do sałatki najlepiej wykorzystać dojrzałe awokado. Nawet jeśli będzie się w sałatce lekko rozpadać, nic nie szkodzi. My proponujemy pomidorki koktajlowe, które ładnie wyglądają w sałatkach, ale mogą to być również inne rodzaje pomidorów.

Przepis: Sałatka z awokado i pomidorów

Zdrowa i pyszna sałatka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
451 w każdej porcji

Składniki

  • 2 awokado
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cebula
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówAwokado i pomidorki pokrój na cząstki, cebulę w piórka.
  2. Robienie sałatkiAwokado i warzywa skrop sokiem z limonki, oliwą, dopraw solą, pieprzem, dorzuć kolendrę i wymieszaj wszystko.

Sałatka z awokado w wersji na ostro

Taka sałatka idealnie się sprawdzi również w bardziej pikantnej wersji. Aby ją przygotować, dorzuć do miski drobno pokrojoną ostrą papryczkę (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Taką sałatkę można podawać w tortillach z dodatkiem gęstego jogurtu, który idealnie zrównoważy ostrość. Oczywiście do takiej tortilli można dołożyć również inne dodatki, np. kawałki mięsa, krewetki czy kawałki ryby, np. łososia.

Sałatka z awokado i serem feta

Można też w eksperymentach z przepisem pójść w nieco inną stronę i dodać do sałatki pokruszoną fetę. Wówczas, zamiast kolendry lub razem z nią, można dołożyć do sałatki świeże listki mięty. Taka sałatka będzie doskonale smakowała z chrupiącą bagietką albo grzankami czosnkowymi.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...