Omlet z tymi dodatkami to bajka. Fantastycznie wygląda, doskonale smakuje i na długo syci

Dodano:
Omlet z serem i warzywami Źródło: Shutterstock / Timolina
Przygotowanie omleta nie zajmuje dużo czasu. Dlatego bez problemu można go zrobić nawet na śniadanie w tygodniu. Smak tej potrawy w dużej mierze zależy od dodatków, a ta kompozycja jest naprawdę trafiona.

Przygotowanie omleta trwa mniej więcej tyle, co przyrządzenie jajecznicy. Różnica polega tylko na tym, że jajecznicę trzeba mieszać w czasie smażenia, a omlet nie potrzebuje tu naszej pomocy. Warto jednak pamiętać o tym, że aby był wyrośnięty i chrupiący z wierzchu, trzeba go smażyć na sporej ilości tłuszczu. Potem pozostaje tylko dobrać do niego dodatki.

Jakie dodatki pasują do omletu?

Omlet można podać z różnymi dodatkami. Najlepiej jednak, gdy są one dość miękkie, bo wtedy lepiej grają z delikatną strukturą omletu. Można więc sięgnąć, np. po szpinak świeży lub podduszony, po duszone pieczarki, krótko smażone warzywa typu papryka, cukinia, oliwki i pomidory czy po żółty ser i szynkę.

Jak zrobić omlet z pomidorem, cebulą i serem feta?

Przygotowanie omletu z warzywami i serem zaczynam zawsze od rozdrobnienia dodatków. Powinny czekać gotowe, gdy omlet jest ściągany z patelni. Pomidorów można użyć zwykłych i pokroić je w cząstki lub w plastry albo koktajlowych i każdy przekroić na połowę. Cebulę należy pokroić w cienkie plasterki, zaś ser feta pokruszyć albo pokroić w kostkę.

Teraz wystarczy wybić jajka do miseczki, rozkłócić rózgą lub widelcem i wylać je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Dodatki można wyłożyć na omlet usmażony tylko z jednej strony lub z dwóch stron.

Przepis: Omlet z serem i warzywami

Pożywny, apetyczny omlet z pomidorem, cebulą i serem feta

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
490

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pomidor
  • kawałek czerwonej cebuli
  • 50 g sera feta
  • szczypiorek
  • listki bazylii

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówPomidor umyj, pokrój w plasterki lub w półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w cieniutkie półplasterki. Ser feta pokrusz. Szczypiorek i bazylię opłucz, osusz, szczypiorek posiekaj.
  2. Smażenie omletuJajka wybij do miseczki. Dodaj mleko, trochę soli i pieprzu, rozkłóć je widelcem. Na patelni rozgrzej olej, wlej masę jajeczną i smaż ją na sporym ogniu, aż zrumieni się od spodu, a z wierzchu zastygnie. Wtedy możesz zdjąć omlet z patelni lub obrócić go na drugą stronę i usmażyć na rumiano.
  3. Serwowanie omletuNa usmażony omlet wyłóż przygotowane dodatki. Jeśli smażyłeś omlet z jednej strony, możesz teraz złożyć go na pół. Gdy omlet był smażony z dwóch stron, równomiernie rozłóż na nim dodatki. Od razu podawaj.

Inna wersja omleta z serem i warzywami

Jeśli nie przepadacie za wyrazistym smakiem sera feta, możecie bez problemu możecie zastąpić go np. mozzarellą, ricottą lub startym, żółtym serem. Też dobrze będą harmonizować z pomidorem i cebulą. Jeśli nie macie pod ręką cebuli, da się ją zastąpić posiekanym szczypiorkiem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...