Biorę owoce, ciasto francuskie i proste dodatki. Oto najszybszy przepis na ciastka z jabłkiem

Dodano:
Ciastka z jabłkiem Źródło: Shutterstock / Happy_food_photo
Ciasto francuskie jest niezawodne. Na jego bazie można bowiem przygotować całe mnóstwo smakołyków słodkich i wytrawnych. Dziś pokażę wam banalny sposób na przygotowanie pysznych ciastek z jabłkiem. Wystarczy parę składników i pół godziny.

Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco, a w lodówce paczkę ciasta francuskiego, bierzcie się do pracy. W swoich zapasach pewnie znajdziecie kilka jabłek, które będą zdrowym dodatkiem to tej słodkiej przekąski. Gdy dołożycie jeszcze jajko, trochę cukru i migdały, za chwilę cała rodzina będzie się raczyć ciastkami lepszymi niż z cukierni.

Sposób na najszybsze ciastka z ciasta francuskiego?

Z ciasta francuskiego można formować różne ciastka, np. rożki, poduszeczki, koperty. Jednak można też... nie formować ciastek. Moim najszybszym patentem na ciastka z ciasta francuskiego jest upieczenie blatu ciasta obłożonego składnikami, a potem pokrojeniu go na porcje. Z ciasta francuskiego też da się to zrobić, zwłaszcza jeśli przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponacinacie nożem w prostokąty.

Jak zrobić szybkie ciastka z jabłkami?

Przygotowanie najszybszych ciastek z jabłkami zaczynam od pokrojenia jabłek. Potem rozwijam ciasto francuskie i kładę je na blasze do pieczenia. Można też w prostokątnej, dużej formie, ale wtedy może się zdarzyć, że ciasto trzeba będzie docinać do formy. Gdy już ciasto leży na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinam je w prostokąty wielkości ciastek i smaruję jajkiem. Potem na każdym prostokącie układam jabłka, posypuję cukrem, migdałami i wstawiam do piekarnika.

Przepis: Najszybsze ciastka z jabłkami

Ekspresowe ciastka z jabłkami pieczone na cieście francuskim

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 6 winnych, niedużych jabłek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki spłatkowanych migdałów

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jabłekJabłka umyj, wytrzyj. Jeśli mają cienką, jędrną skórkę możesz ich nie obierać. W przeciwnym razie obierz. Każde jabłko przekrój na połowę i usuń z niego gniazdo nasienne. Każdą połówkę jabłka pokrój nożem w cienkie plasterki, nie rozdzielaj ich.
  2. Układanie jabłekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ciasto francuskie. Pokrój je w prostokąty, nie rozsuwaj ich. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem. Na każdym prostokącie ułóż plasterki jabłek, rozsuwając wcześniej ponacinane połówki.
  3. Pieczenie ciastekCiastka posyp cukrem wymieszanym z cynamonem i spłatkowanymi migdałami. Piecz je 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni Celsjusza. Upieczone ciasto podziel na ciastka, a jeśli trzeba, ponownie użyj noża.

Inna wersja prostych ciastek z jabłkami

Jeśli chcecie, by ciastka wyszły pożywniejsze i bardziej wilgotne, dołóżcie do nich budyń. Ugotowany na zmniejszonej ilości płynu przestudźcie i wyłóżcie na ponacinane ciasto. I dopiero na budyniu ułóżcie plasterki jabłek. Dobrze, by jabłka przykrywały budyń, bo wtedy nie będzie wysychał w czasie pieczenia.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...