Podsmażam filet z kurczaka i dodaję dwa składniki. Ta szybka potrawka syci, jak mało co

Dodano:
Ziemniaki z dodatkami Źródło: Shutterstock / Taras Lototskyy
Szybki obiad wcale nie musi oznaczać makaronu czy kotletów. Ja na przykład ekspresowo robię potrawkę z trzech prostych składników. Jest smaczna, ma kremowy sos i naprawdę można się nią najeść.

Jeśli znudziły wam się już kotlety i makarony, przygotujcie potrawkę. Jest czymś pośrednim między gulaszem, a zupą, a robi się ją naprawdę szybko. Potrawkę można podać np. z kaszą lub ryżem. Ja jednak dorzucam do niej ziemniaki, dzięki czemu od razu mogę nałożyć na talerze pełny obiad. Mam nadzieję, że wam też przypadnie do gustu moja propozycja.

Co to jest potrawka?

Potrawka to lekka, sycąca potrawa przyrządzana z kawałków mięsa, drobiu, ryb lub warzyw. Gotuje się je w sosie i zwykle podaje z dodatkami, np. z kaszą, ryżem, ziemniakami, pieczywem. Potrawka ma kremową konsystencję, bo dodaje się do niej np. śmietanę wymieszaną z mąką. Idealnie na potrawkę nadaje się filet z piersi kurczaka. Można go bowiem ekspresowo zamienić w pyszne danie.

Jak zrobić potrawkę z ziemniakami?

Moja potrawka oprócz mięsa zawiera też inne, wartościowe składniki. Kolejno wrzucam je do garnka i podsmażam. Na koniec przychodzi czas na ziemniaki i bulion. Całość gotuję na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Wtedy zagęszczam potrawkę mieszanką śmietany i mąki.

Przepis: Potrawka z kurczakiem

Sycąca potrawka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 200 g pieczarek
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 400 g ziemniaków
  • 150 ml śmietany
  • tymianek
  • papryka słodka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę lub w paski. Grzyby oczyść, pokrój na cząstki lub w plasterki.
  2. Podsmażanie składnikówW garnku lub rondlu rozgrzej średnio masło lub olej. Wrzuć cebulę i smaż na złoty kolor. Dodaj pokrojonego kurczaka, dopraw solą, pieprzem i papryką. Smaż kilka minut. Wrzuć grzyby i smaż, aż puszczą sok.
  3. Gotowanie potrawkiSkładniki zalej gorącym bulionem, dodaj ziemniaki. Jeśli ziemniaki nie są przykryte płynem, dodaj trochę gorącej wody. Całość gotuj pod przykryciem 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Wlej wtedy śmietanę rozprowadzoną z częścią płynu z potrawki, wymieszaj, dopraw tymiankiem. Całość gotuj jeszcze 5 minut.

Wskazówka: Zamiast śmietany, do gotującej się potrawki możecie dodać trochę koncentratu pomidorowego. Sprawi on, że danie nabierze wyrazistego smaku i koloru.

Inne pomysły na potrawkę

Potrawka najlepiej smakuje podana na ciepło. Wcześniej warto ją posypać posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki. Jeśli nie chcecie dorzucać do potrawki ziemniaków, możecie podać ją np. z ugotowaną kaszą jęczmienną lub gryczaną, sypkim ryżem lub chrupiącym pieczywem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...