Weź tuńczyka z puszki i ciasto francuskie. Ta chrupiąca przekąska z rybą to prawdziwy hit

Dodano:
Ciasto francuskie z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / GraphicPhotoArt
Ciasto francuskie z tuńczykiem to przekąska pełna smaku, a jednocześnie prosta i szybka do zrobienia. Śmiało możesz ją podać na kolację.

Połączenie ciasta francuskiego i tuńczyka nie jest może bardzo popularne, ale gwarantujemy: ten prosty przepis przypadnie do gustu miłośnikom ryby i prostych, dobrych przegryzek wytrawnych. To przekąska, którą można się najeść, dlatego może być zaserwowana jako kolacja, można ją też zabrać jako przekąskę do pracy.

Jak zrobić ciasto francuskie z tuńczykiem?

Sekretem tego przepisu jest prosty farsz, którego bazą jest tuńczyk z puszki. W przepisie podajemy, żeby wziąć tuńczyka w sosie własnym (trzeba go odsączyć), ale jeśli masz pod ręką tuńczyka w oleju, też taki może być, tylko analogicznie: odsącz go z nadmiaru tłuszczu (na części oleju możesz wówczas przesmażyć cebulkę). Do tego dorzucamy jedynie kilka prostych składników: cebulę, passatę pomidorową i tarty, żółty ser. Kiedy farsz jest gotowy, wystarczy go wyłożyć na ciasto.

Szybką i efektowną formą na tę przekąskę jest zrobienie najprostszych ślimaczków (warstwa farszu nie może być wówczas zbyt gruba), ale można też farsz wykładać na kwadraty ciasta i piec coś w rodzaju chrupiących kopert (wystarczy złączyć przeciwległe brzegi czworokąta).

Rada: jeśli zależy ci, aby gotowa przekąska miała błyszczącą ładnie zrumienioną skórkę, przed pieczeniem posmaruj przygotowane ciasto z tuńczykiem odrobiną jajka rozmąconego z mlekiem.

Przepis: Ciasto francuskie z tuńczykiem

Pomysł na przekąskę z ciasta francuskiego.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
404 w każdej porcji

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 150 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie farszuCebulę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Smaż, aż się zeszkli, dodaj passatę i odsączonego z zalewy tuńczyka. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do ostudzonej masy tuńczykowej dodaj tarty ser.
  2. Pieczenie ciasta z tuńczykiemNa ciasto wyłóż masę tuńczykową. Zawiń w roladę i pokrój na grube plastry. Ślimaki układaj płasko na blasze i piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Co jeszcze można dodać do farszu z tuńczyka?

Z podanym przepisem na farsz można śmiało eksperymentować. Do tuńczyka można np. wmieszać słony ser feta, ale też dodać pikantne dodatki, np. posiekaną drobno ostrą kapustę kimchi albo papryczkę chili. Ostrości przekąsce można też dodać przyprawami, wówczas do smażenia cebuli dodaj odpowiednią dla siebie porcję pieprzu cayenne.

Do farszu z tuńczyka można też dołożyć drobno posiekaną zieleninę, np. natkę pietruszki albo koperek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...