Mielone w lekkim sosie biją na głowę tradycyjne. Są lżejsze dla żołądka, a robi się je ekspresowo
Kotlety mielone są bardzo smaczne, ale mają też kilka wad. Przez panierowanie w tartej bułce i smażenie stają się ciężkostrawne i kaloryczne. Dość łatwo też wysychają i nie bardzo nadają się do odgrzewania. Wystarczy jednak nieco zmienić recepturę, by wyeliminować te problemy. Poznajcie mój prosty sposób na mielone w zdrowszej i smaczniejszej wersji.
Z jakiego mięsa zrobić kotlety mielone?
Kotlety mielone zazwyczaj robi się z mięsa wieprzowego. To dlatego, by były bardziej soczyste. Wieprzowina zawiera bowiem sporo tłuszczu, który zwiększa wilgotność potrawy. Gdy jednak dusicie kotlety mielone w sosie, problem z ich wysychaniem znika. Sos doskonale bowiem je nawilża. Mielone w lekkim sosie możecie więc zrobić także z chudszego mięsa, np. drobiowego czy wieprzowo-wołowego.
Jak zrobić kotlety mielone w lekkim sosie?
Kotlety mielone w lekkim sosie robi się podobnie, jak klasyczne. Z tą różnicą, że nie panieruje się ich w tartej bułce, a jedynie lekko oprósza mąką. Po zrumienieniu na patelni kotlety należy podlać niedużą ilością gorącej wody i dusić pod przykryciem. W ten sposób szybko zmiękną i będą niezwykle soczyste.
Przepis: Kotlety mielone w lekkim sosie
Te kotlety mielone są pyszne i soczyste, bo są duszone w naturalnym, lekkim sosie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mielonego mięsa np. indyczego
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 cebuli
- 1 małe jajko
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- bazylia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsnej masyKajzerkę namocz w wodzie lub mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę zetrzyj na małych oczkach wprost do mięsa. Do mięsa dodaj też jajko, trochę suszonej bazylii i sporą ilość soli oraz pieprzu. Dokładnie wyrób masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj do niej 1-2 łyżki tartej bułki.
- Obsmażanie i duszenie kotletówZ mięsnej masy formuj w dłoniach kotlety. Każdy oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, by się zrumieniły. Potem podlej je odrobiną gorącej wody, przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut. W ten sposób powstanie lekki sos, który wystarczy doprawić do smaku.
Z czym podać kotlety mielone w lekkim sosie?
Mielone w lekkim sosie aż proszą się, by podać je z dodatkami, które potrzebują nawilżenia. Świetnie będą smakować z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną lub gryczaną. Można je też zaserwować z gotowanymi ziemniakami lub z kopytkami. Sos doda całości smaku i soczystości. Do tego dania idealnie będą pasować buraczki na ciepło czy marchewka duszona z groszkiem.