Efektowny sposób na jabłka pieczone w cieście. Ten mistrzowski deser zrobisz w parę chwil
Połączenie owoców i ciasta jest doskonałe pod wieloma względami. Po pierwsze, jest bardzo smaczne, bo owoce są zwykle kwaskowe i doskonale przełamują słodycz ciast. Po drugie, owoce wprowadzają do deserów porcję zdrowia. Wraz z nimi nasz organizm otrzyma bowiem porcję błonnika, soli mineralnych i witamin. Dziś pomysł na deser smaczny, zdrowy, efektowny, a zarazem bardzo prosty.
W jakim cieście można przygotować jabłka?
Jabłka to jedne z najłatwiej dostępnych, ale też najbardziej lubianych owoców. Wyjątkowo też dobrze nadają się do ciast i deserów. Wystarczy tylko wspomnieć szarlotkę czy jabłecznik. Doskonale smakują też różnego rodzaju ciastka z jabłkami. A można je przygotować z różnych ciast. Kawałki jabłek można zawinąć w ciasto drożdżowe czy kruche, a także usmażyć w gęstym cieście naleśnikowym. Ekspresowym pomysłem na deser są też jabłka pieczone w cieście francuskim. By deser upiekł się szybko i wyglądał apetycznie, proponuję sięgnąć po krążki jabłek.
Jak zrobić krążki jabłek pieczone w cieście francuskim?
Krążki jabłek pieczone w cieście francuskim wyglądają ciekawie i apetycznie. By je przygotować, jabłka należy pokroić w kształtne, grube krążki. Wcześniej jednak należy je obrać i wykroić z ich środków gniazda nasienne. Najszybciej i najładniej zrobimy to przy pomocy specjalnego nożyka do wykrawania gniazd nasiennych. Zwą go też wydrążaczem lub drylownicą do gniazd nasiennych.
Nożyk po dociśnięciu do jabłka w mig wykrawa cały środek wraz z nasionkami. Tak oczyszczone jabłka wystarczy tylko pokroić w grube krążki, a potem owinąć paskami ciasta i upiec.
Przepis: Jabłka pieczone w cieście
Krążki jabłek pieczone w cieście francuskim
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
- 4 duże, winne jabłka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jabłekJabłka umyj, jeśli mają cienką skórkę, możesz ich nie obierać. Wydrąż z nich gniazda nasienne, tak by w środku powstał spory otwór. Wydrążone jabłka pokrój w krążki o grubości ok. 1 cm.
- Owijanie jabłekCiasto francuskie pokrój w 15 pasków o szerokości 1,5-2 cm. Każdym owiń krążek jabłka, tak by cały plaster jabłka został otoczony ciastem. Zlep końce.
- Pieczenie jabłekKrążki jabłek owinięte ciastem ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem, posyp cukrem i mielonym cynamonem. Ciastka piecz 15-20 minut w 210-220 stopniach Celsjusza.
Inne pomysły na jabłka w cieście francuskim
Połączenie ciasta francuskiego i jabłek może przyjmować różne kształty. Pokrojone w cząstki jabłka można kłaść po sztuce na krążku ciasta francuskiego, złożyć na pół i zlepić pierożek. Jabłka można też pokroić w kostkę i nadziać nią np. kwadraty czy prostokąty ciasta francuskiego. Dobrym pomysłem jest też przekrojenie niedużych, obranych jabłek na połowę, wydrążenie ich i ułożenie na kwadratach z ciasta francuskiego. Po przykryciu drugim kawałkim ciasta, zlepieniu brzegów i upieczeniu, powstanie ciastko z dużą zawartością jabłka.