W 5 minut robię najprostszą sałatkę z pomidorków. Sekretem jej smaku jest genialny sos
Pomidorki koktajlowe często goszczą na moim stole jako dodatek do różnych dań oraz smakowita przegryzka. Uwielbiamy ich wyjątkowy smak oraz ekspresowe przygotowanie.
Jakie pomidorki koktajlowe wybrać do sałatki?
Najczęściej wybieram aromatyczne pomidorki koktajlowe z cienką skórką np. Honey Tomatoes, Cherry Mix (mieszanka odmian pomidorków w różnych kolorach), a także charakteryzujące się podłużnym kształtem pomidorki daktylowe i minipomidorki malinowe. Wybierając pomidorki warto zwrócić uwagę, czy mają jędrną skórkę, nie są pomarszczone oraz pokryte brązowymi plamkami. Opakowane w plastik nie powinny być pokryte parą wodną, bo w wilgotnym środowisku rozwijają się szkodliwe grzyby pleśniowe.
Jak zrobić sałatkę z pomidorków koktajlowych?
Sałatka z pomidorków koktajlowych jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Umyte i osuszone warzywa kroję na połówki lub ćwiartki, a następnie oprószam przyprawami i skrapiam aromatycznym octem balsamicznym. To gęsty, aromatyczny ocet pochodzący z Włoch, który jest wytwarzany z zagęszczonego moszczu winogronowego. Proces jego produkcji polega na fermentacji i dojrzewaniu w drewnianych beczkach przez kilka, a nawet kilkadziesiąt lat. Ten produkt warto mieć w kuchni. Ocet balsamiczny ma złożony smak. Łączy w sobie słodycz, kwasowość oraz głębię i umami, które wynikają z długiego dojrzewania w beczkach, co nadaje mu nuty karmelu, drewna, suszonych owoców, a czasem nawet wanilii i czekolady.
Do sałatki z poniższego przepisu pasują również inne sosy. Możesz np. jedynie skropić sałatkę oliwą z oliwek oraz przygotować sos winegret lub sos jogurtowy.
Przepis: Sałatka z pomidorków koktajlowych
Ten przepis jest genialny w swej prostocie i zachwyca smakiem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 31 w każdej porcji
Składniki
- 400 g pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- listki świeżej bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pomidorkówPomidorki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki – u mnie najlepiej sprawdzają się połówki.
- Dodanie przypraw i sosuOprósz pomidorki solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj, a następnie skrop octem balsamicznym i udekoruj listkami bazylii.
Sałatkę z pomidorków koktajlowych podaję od razu po przygotowaniu. Wskazówka: nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do sałatki wykorzystać również duże pomidory, które wystarczy pokroić w kostkę. Jeżeli mają bardzo wodniste gniazda nasienne, to polecam je usunąć i zrobić sałatkę z samego miąższu.
Opcjonalne dodatki do sałatki z pomidorków koktajlowych
Smak sałatki możesz wzbogacić, dodając np. pokrojoną w piórka cebulę (żółtą, czerwoną lub białą), cebulkę dymkę, szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ogórka i paprykę. Sałatka z dodatkiem innych warzyw świetnie pasuje do różnych dań obiadowych. Jeżeli chcesz zrobić sycącą sałatkę na przekąskę, to polecam dodać pokrojony w kostkę ser mozzarella, ser feta lub ser gorgonzola, a także chrupiące grzanki czosnkowe lub ziołowe.