Biorę kubek maślanki i w kilka chwil robię genialne ciasto. Przepis jest banalnie prosty
Nie znam nikogo, komu nie smakowałoby ciasto maślankowe. Jest delikatne w smaku, wilgotne, ładnie wyrasta i można je podać na wiele sposobów. Z przepisem poradzą sobie nawet dzieci.
Jak zrobić ciasto maślankowe?
Przy tego typu ciastach, czy to na bazie jogurtu, czy to na bazie maślanki często wystarczy wymieszać ze sobą składniki suche i mokre. W tym przepisie trzeba ubić jajka z cukrem na jasną puszystą masę i bardzo takie rozwiązanie polecam, tym bardziej że w łatwy sposób można to zrobić mikserem, przy pomocy robota czy nawet blenderem z końcówką do ubijania. Tak przygotowane ciasto ma idealną strukturę po upieczeniu.
Potem już lepiej odłożyć mikser na bok i wymieszać wszystko szpatułką. Można mikserem, ale wówczas na najniższych obrotach i tylko do połączenia składników.
Rada: w przepisie można zastąpić maślankę jogurtem naturalnym.
Przepis: Ciasto maślankowe
Proste ciasto ba bazie maślanki
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 219 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 330 g maślanki
- 1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej mikserem). Dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj delikatnie, jedynie do połączenia składników.
- Pieczenie ciastaCiasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gotowe ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi listkami mięty.
Inne pomysły na proste ciasta maślankowe
Ciasto maślankowe z tego przepisu jest doskonałą bazą na proste ciasto z owocami: np. jagodami, malinami, truskawkami, borówkami, wiśniami czy śliwkami. Jak je zrobić? Patent jest prosty: wylej ciasto do foremki jak w przepisie, a następnie wysyp na wierz ciasta dowolne owoce. Można wykorzystać tu także owoce mrożone. Bardzo dobrze sprawdzą się też owoce z puszki, np. pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Pysznym patentem jest dodanie do 1/3 ciasta maślankowego łyżki gorzkiego kakao i wyłożenie ciemnych porcji ciasta (łyżką) na jasny spód. Powstanie łaciate ciasto waniliowo-kakaowe. Na gotowe już ciasto można również wylać cieniutką warstwę tężejącej już galaretki o dowolnym smaku.