Uwielbiane warzywo zalewam kremowym sosem i posypuję boczkiem. Tej zapiekance trudno się oprzeć

Dodano:
Brokuł zapiekany z boczkiem Źródło: Shutterstock / Brokuł zapiekany z boczkiem
Oto pomysł na brokułową zapiekankę, którą można zjeść na obiad lub kolację. Robi się ją szybko z kilku prostych składników, a zachwyca smakiem i kremowym sosem. Ważnym jej składnikiem jest wędzony boczek.

Lubię dania, które łączą w sobie różne struktury. Jeden składnik jest miękki, drugi chrupiący, a jeszcze inny kremowy. Przykładem takiej potrawy jest prosta zapiekanka brokułowa. Brokuł jest w niej składnikiem podstawowym, ale dużo dobrego wnosi też wędzony boczek oraz aromatyczny, kremowy sos. To danie można podać na obiad lub na sycącą kolację.

Jak przygotować brokuł do zapiekanki?

Brokuł to warzywo, które można zjeść nawet surowe, jednak najsmaczniejsze jest, gdy jest półmiękkie. A najszybciej robi się miękkie w czasie gotowania. Dlatego przed dodaniem do zapiekanki brokuł płuczę, dzielę na różyczki i wrzucam na osolony wrzątek. Warzywo gotuję ok. 2 minuty, tak by tylko zaczęło mięknąć. W czasie pieczenia będzie bowiem dalej miękło. Tak naprawdę, jeśli sos, w którym zapiekacie warzywo będzie niezbyt zawiesisty, możecie zrezygnować z obgotowywania warzywa.

Jak zrobić zapiekankę brokułową z kremowym sosem?

Ważnym składnikiem w zapiekance brokułowej jest wędzony boczek. To on dodaje zapiekance głębokiego smaku i aromatu, a także przyjemnej chrupkości. Plasterki boczku przed dodaniem do zapiekanki można zrumienić na suchej patelni. Jednak zaoszczędzicie trochę czasu, gdy ułożycie je na wierzchu zapiekanki. Zrumienią się w czasie pieczenia.

Przepis: Zapiekanka brokułowa

Brokuł zapiekany z wędzony boczkiem w aksamitnym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • 2 nieduże brokuły
  • 150 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g mozzarelli
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie brokułuBrokuł opłucz, podziel na różyczki. Obgotuj je krótko w osolonym wrzątku. Przelej na sito, przelej zimną wodą, dokładnie odcedź. Warzywo umieść w naczyniu do zapiekania.
  2. Zapiekanie brokułuDo śmietanki wciśnij ząbki czosnku, dodaj starty ser, trochę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Sosem zalej brokuł, na wierzchu ułóż plasterki wędzonego boczku. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 15-20 minut, aż ser się roztopi, a boczek zrumieni.

Wskazówka: Do śmietanki można też dodać trochę startego parmezanu, który sprawi, że sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

Inne pomysły na sos do zapiekanki

Mój sos do zapiekanki bazuje na śmietance i serze. Można jednak zrezygnować z dodatku sera lub ograniczyć jego ilość, by w ten sposób zaoszczędzić nieco kalorii. W takim wypadku warto postawić na masę śmietanowo-jajeczną, która pod wpływem pieczenia się zetnie, zestalając składniki zapiekanki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...