Oto najlepsze pod słońcem danie z karkówki. Ten pyszny obiad robi się w zasadzie sam
Niektórzy myśląc o obiedzie na szybko, chwytają za patelnię. Ja jednak o wiele bardziej wolę dania z piekarnika. Po pierwsze są zdrowsze, po drugie wymagają ode mnie mniej uwagi. Oczywiście muszą spędzić w piekarniku trochę czasu, jednak ja mogę wtedy zająć się wieloma innymi rzeczami. Mogę w tym czasie ugotować ziemniaki czy przygotować surówkę. Chyba, że do piekarnika wstawiam całe danie obiadowe. Tak jest w przypadku tego dania z karkówką, które robi się samo.
Jak przygotować karkówkę do pieczenia?
Karkówkę przeznaczoną do pieczenia trzeba wcześniej przyprawić. A najlepiej ją zamarynować, co też ma wiele zalet. Dzięki temu mięso wyjdzie o wiele smaczniejsze i delikatniejsze. Zwłaszcza gdy w marynacie spędzi dobrych parę godzin. To oznacza, że mięso można zamarynować poprzedniego dnia wieczorem, co ułatwi zadanie osobom pracującym.
Marynatę do karkówki można przygotować np. z musztardy, czosnku, miodu i przypraw. Dobrze też będzie smakować karkówka zamarynowana w ketchupie, oleju i ziołach. Marynatę możecie też przyrządzić na bazie np. jogurtu naturalnego, czosnku i ziół. Zamarynowane mięso należy umieścić w pojemniku, zamknąć i wstawić do lodówki.
Jak upiec karkówkę z warzywami?
Upieczenie karkówki od razu z warzywami sprawia, że po kilkudziesięciu minutach pieczenia z piekarnika wyjmujemy gotowy obiad. To naprawdę wielka zaleta tego dania. A gdy dodam, że jego nastawienie trwa nie więcej niż 20 minut, można powiedzieć, że ten obiad robi się sam.
Przepis: Karkówka pieczona z warzywami
Obiad z piekarnika czyli karkówka pieczona z ziemniakami i kolorowymi warzywami
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - europejska
 - Czas przygotowania
 - 20 min.
 - Czas gotowania
 - 40 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 490 w każdej porcji
 
Składniki
- 4 plastry karkówki wieprzowej
 - 2 łyżki ostrej musztardy
 - 2 łyżeczki miodu
 - 4 ząbki czosnku
 - papryka słodka i ostra
 - 5-6 ziemniaków
 - 1 czerwona papryka
 - kilka różyczek brokułu
 - ok. 500 g miąższu dyni
 - 1/2 cukinii
 - 4 łyżki oleju
 - sól, pieprz
 - zioła prowansalskie
 
Sposób przygotowania
- Marynowanie karkówkiKarkówkę najlepiej zamarynuj dzień wcześniej. Mięso opłucz, osusz, lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Musztardę wymieszaj z 2 łyżkami oleju, 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, z miodem i mieloną papryką. Marynatą posmaruj mięso, umieść ją w zamykanym pojemniku, wstaw do lodówki.
 - Przygotowanie warzywZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Paprykę oczyść, pokrój na kawałki. Brokuł opłucz, osusz. Dynię oczyść, pokrój w kostkę. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w dużą kostkę. Pozostały olej wymieszaj z 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz ziołami prowansalskimi. Polej nim ziemniaki i pozostałe warzywa, wymieszaj.
 - Pieczenie potrawyBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią mieszankę warzyw, równomiernie rozłóż. Na wierzchu połóż ocieploną do temperatury pokojowej karkówkę. Całość piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Potem podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza i całość piecz jeszcze 10-15 minut do lekkiego zrumienienia.
 
Co warto podać do karkówki pieczonej z warzywami?
To, co z pewnością warto podać do karkówki pieczonej z warzywami to sos. Podniesie on smak całego dania i zwiększy jego soczystość. By pasował jednocześnie do mięsa i warzyw, najlepiej przygotować go na bazie jogurtu naturalnego. Wystarczy go wymieszać z odrobiną oliwy, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami, np. koperkiem, oregano, a na końcu doprawić solą i pieprzem.