Tak pysznej surówki wcześniej nie jadłam. Teraz robię ją nawet kilka razy w tygodniu

Dodano:
Kolorowa surówka Źródło: Shutterstock / Irina Rostokina
Co podać do obiadu? Z całą pewnością porcję warzyw, najlepiej w postaci surówki, bo ma najwięcej witamin. Mam dla was ciekawy przepis na chrupiącą, prostą surówkę, która będzie pasować do wielu dań obiadowych.

Z czego zimą zrobić surówkę do obiadu? Do dyspozycji mamy kilka smacznych składników – warzyw i owoców. Jeśli chodzi o warzywa, można sięgnąć po: marchewkę, seler, por i kapustę oraz. Z owoców np. po: jabłko, gruszkę, pomarańcze, granat. Z tych składników można skomponować smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.

Jak przygotować wartościową surówkę?

By surówka zawierała, jak najwięcej wartościowych składników, trzeba ją przygotować w odpowiedni sposób:

  • warzywa i owoce najlepiej obierać i rozdrabniać tuż przed przyrządzaniem;
  • surówkę wymieszać z sosem dopiero przed podaniem;
  • surówka jest najwartościowsza, gdy poda się ją wkrótce po przygotowaniu.

Jak zrobić surówkę z marchewki i gruszki?

Choć marchewkę zwykle łączy się z jabłkiem, pokusiłam się o małą zmianę. Podmieniłam jabłko gruszką i nieco inaczej rozdrobniłam składniki. Zamiast je ścierać, pokroiłam w zapałkę, czyli w długie, cieniutkie słupki. Dzięki temu dodatek do obiadu prezentował się bardzo apetycznie. Smaku całości dodały dwa proste składniki, a mianowicie ser feta i orzechy laskowe. Warto przetestować ten przepis.

Wskazówka: Gruszka dodana do surówki powinna być dojrzała, ale twarda. Dzięki temu będzie się ładnie prezentować, a cały dodatek do obiadu będzie chrupiący.

Przepis: Chrupiąca surówka

Surówka z marchewki, gruszki, sera feta i orzechów laskowych

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 gruszki
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówMarchewki obierz, opłucz, pokrój na 2-3 części, a potem pokrój w cienkie, długie słupki. Podobnie pokrój umyte gruszki. Orzechy krótko podpraż na suchej patelni, otrzyj z nich skórkę, miąższ wystudź, posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiMarchewkę i gruszkę umieść w salaterce. Skrop sosem z oliwy, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu. Całość delikatnie wymieszaj. Surówkę podawaj na małych talerzykach, posypaną pokruszonym serem feta i posiekanymi orzechami.

Co warto dodać do surówki z marchewki i gruszki?

Do surówki z marchewki i gruszki można też dodać inne składniki. Doskonale będą pasować kiełki, np. słonecznika, rzeżuchy, a także pestki słonecznika. Do sosu warto też dodać odrobinę miodu, który dobrze komponuje się zarówno z gruszką, jak i z marchewką.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...