Ten ekspresowy dodatek do obiadu poprawia odporność i pomaga schudnąć. Przepis ma tylko 4 składniki
Kapusta kiszona to tani produkt, z którego można przygotować wiele pysznych surówek oraz dań na ciepło. Warto jednak wiedzieć, że najlepiej na nasze zdrowie wpływa kapusta kiszona spożywana na surowo, bo w czasie obróbki termicznej traci wiele składników odżywczych.
Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?
Kiszona kapusta to prawdziwa skarbnica witamin oraz minerałów, co czyni ją cennym składnikiem zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety. Jest również naturalnym probiotykiem – zawiera żywe kultury bakterii, które wspomagają pracę układu pokarmowego.
Bogactwo witaminy C w kiszonej kapuście sprawia, że jest ona doskonałym i naturalnym środkiem wspomagającym odporność. Witamina C jest dodatkowo silnym antyoksydantem, który pomaga w zwalczaniu wolnych rodników tlenowych, spowalniając procesy starzenia się organizmu. Niepozorna kiszonka zawiera też m.in. potas, kwas foliowy, wapń, witaminę K i błonnik pokarmowy – zbawienny w procesie odchudzania. Regularne spożywanie kapusty kiszonej może wspomóc metabolizm, a to często przyspiesza proces odchudzania.100 g kiszonej kapusty to zaledwie ok. 20 kcal, więc można ją jeść niemal bez ograniczeń i bez obaw o przybieranie na wadze. Warto też wiedzieć, że warzywo w tej wersji ma niski indeks glikemiczny. Dzięki temu wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi jest pomocne w kontroli apetytu, co z kolei jest bardzo ważne w procesie odchudzania.
Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty?
Najprostszym i najszybszym sposobem na włączenie kiszonej kapusty do diety jest przygotowanie pysznej surówki. Wystarczy posiekać kiszonkę, dodać startą marchewkę, posiekaną cebulę i odrobinę oleju lub oliwy z oliwek i przyprawić. Dodanie tłuszczu ma kluczowe znaczenie, bo ułatwia on przyswajanie witamin z surówki.
Przepis: Surówka z kiszonej kapusty
Ta tradycyjna surówka kuchni polskiej jest smaczna i wpływa korzystnie na stan zdrowia.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 128 w każdej porcji
Składniki
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 mała cebula
- 1 średnia marchewka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz kolorowy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKapustę kiszoną odciśnij z soku i posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Marchewkę obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wskazówka: do surówki możesz również dodać starte na tarce jabłko.
- WykonanieUmieść warzywa w misce, skrop oliwą, oprósz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i wymieszaj.
Do czego podawać surówkę z kiszonej kapusty?
Surówka z kiszonej kapusty to dodatek o bardzo uniwersalnym zastosowaniu w kuchni, dzięki czemu może wzbogacić niejedno menu. Podaję ją m.in. do:
- smażonych, duszonych i pieczonych mięs (np. kotletów schabowych i mielonych, pulpetów, roladek, gulaszu, klopsa i pieczeni);
- dań z grilla (m.in. żeberek i karkówki);
- ryb (smażonych w panierce i pieczonych oraz rybnych pulpetów i kotlecików);
- kanapek, burgerów oraz domowych hot dogów.