Prostą pastę twarogową robię w 5 minut. Rodzina często prosi o nią na śniadanie
Na śniadanie najłatwiej zrobić coś z jajek lub podgrzać parówki. Warto jednak urozmaicać poranne menu. Moim ostatnim odkryciem jest prosta pasta twarogowa, którą robi się chwilę, a jest smaczna i pożywna. Doskonale smakuje na kanapkach, które mąż i dzieci zjadają z ochotą. Można ją też podać na kolację.
Jaki twaróg jest najlepszy na pastę?
W moim domu największym powodzeniem cieszy się pasta ze zwykłego twarogu. Sięgam zwykle po półtłusty, który rozdrabniam widelcem, potem mieszam z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Kiedyś zrobiłam podobną pastę, korzystając z twarogu sernikowego, ale dzieci stwierdziły, że jest zbyt kremowa.
Jak zrobić pastę twarogową z rzodkiewką i koperkiem?
Przygotowanie pasty twarogowej nie zajmie wam dużo czasu. Twaróg wystarczy rozdrobnić, rozrzedzić śmietaną lub jogurtem naturalnym, a potem połączyć z rozdrobnionymi dodatkami. Konsystencja pasty może być mniej lub bardziej zawiesista, w zależności od tego, jaką wersję lubicie. Jeśli wolicie rzadszą pastę, dodajcie nieco więcej jogurtu lub śmietany. Koperek należy drobno posiekać, a rzodkiewkę posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przepis: Pasta twarogowa
Szybka pasta twarogowa z rzodkiewką i koperkiem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 200 g twarogu półtłustego
- 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie dodatkówKoperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Rzodkiewki oczyść, zetrzyj na dużych oczkach tarki lub drobno posiekaj.
- Łączenie składnikówTwaróg umieść w misce, rozdrobnij go widelcem, wymieszaj ze śmietaną. Dodaj posiekany koperek i rzodkiewkę, wymieszaj, dopraw do smaku.
Inne dodatki do pasty twarogowej
Do pasty twarogowej dobrze też będą pasować inne dodatki. Zamiast koperku można dodać posiekany szczypiorek lub inną, ulubioną zieleninę. Dobrze też będzie pasować pokrojona w drobną kostkę cebula, która zaostrzy smak pasty, a także doda jej przyjemnej chrupkości. Możecie też sięgnąć po świeży ogórek czy kiełki np. rzodkiewki, rzeżuchy. Smak pasty twarogowej podniesie też dodatek posiekanych oliwek albo ogórka kiszonego.