Nie wiesz, jak zrobić ciasto na pierogi? Poznaj patent na ciasto do pierogów, które nie pęka i rozpływa się w ustach
Ilu amatorów pierogów, tyle receptur na idealne ciasto, choć często okazuje się, że nawet sprawdzony przepis może okazać się nietrafionym wyborem. Dlaczego tak się dzieje? Winne mogą być często popełniane błędy.
Uniwersalne zasady przygotowania dobrego ciasta na pierogi
Miękkie, elastyczne i łatwo lepiące się ciasto pierogowe przygotujesz z mąki pszennej typ 450 i typ 500, a także mąki typ 650. Jeżeli chcesz zrobić pełnoziarniste ciasto na pierogi, to wybierz mąkę typ 1850 lub 2000, ale takie ciasto nigdy nie wyjdzie bardzo miękkie.
Mąka i inne składniki nie mogą być zimne. Ciasto powinno być długo wyrabiane, żeby składniki dobrze się połączyły, a następnie pozostawione na minimum 30 minut (im dłużej, tym lepiej) w foliowym woreczku, żeby odpoczęło. Dobrze wyrobione ciasto na pierogi nie wymaga podsypywania dużą ilością mąki podczas wałkowania, więc nie wychodzi twarde.
Sprawdzony patent na ciasto do pierogów, które nie pęka
Metodą prób i błędów znalazłem przepis na ciasto do pierogów, które idealnie komponuje się ze słodkim i wytrawnym farszem (nadaje się również do uszek) i nie sprawia problemów podczas wyrabiania oraz lepienia. Po ugotowaniu wychodzi delikatne w smaku, mięciutkie i rozpływa się w ustach, a farsz zawsze pozostaje na swoim miejscu.
Podczas przygotowania ciasta na pierogi unikam dodawania składników na oko. Zawsze trzymam się proporcji 2:1, czyli 2 porcje mąki i 1 porcja gorącej wody. Z 500 g mąki i 250 ml wody robię 50 dużych lub 70 małych pierogów oraz około 90 uszek.
Zanim dodam do mąki wodę, przesiewam ją do miski razem z 1 łyżeczką soli i dodaję olej lub roztopione masło (1 łyżka na każde 100 g mąki). Po dodaniu wody krótko mieszam składniki łyżką, żeby nieco ostygły, a następnie wykładam na stolnicę i wyrabiam przez 10-15 minut (można też użyć robota kuchennego). Gotowe ciasto dzielę na mniejsze porcje i odstawiam (zabezpieczając przed wyschnięciem), żeby odpoczęło, a następnie krótko wyrabiam i wałkuję.
Z tak przygotowanym ciastem moje pierogi zawsze się udają. A napełniam je różnymi farszami. Jedne z najsmaczniejszych pierogów, za którymi szaleje moja rodzina, robię z przepisu koleżanki. Polecam pierogi litewskie – mają prosty farsz, a smakują obłędnie.