Delikatne mięso i aromatyczne owoce. Ten obiad z piekarnika za każdym razem wychodzi pyszny
Jakie mięsa najlepiej komponują się z owocami? Te o delikatnym smaku. Owoce bowiem nie kłócą się z nimi smakowo, a jedynie podkręcają ich walory. A ponieważ owoce są delikatne i nie wymagają długiej obróbki termicznej, dobrze też by mięso zachowywało się podobnie. Dlatego najlepsze połączenia z owocami stworzą schab i polędwiczka wieprzowa, a także mięsa drobiowe. Dziś przyrządzimy wspólnie polędwiczkę z dodatkiem jabłek.
Jakie owoce warto dodać do mięs?
Do mięs najlepiej pasują owoce, które nie są zbyt słodkie, a najlepiej mają słodko-winny smak. Istotne jest też by ich miąższ był dość zwarty, niezbyt soczysty. Wtedy po upieczeniu czy uduszeniu dobrze zachowają swój kształt. Szczególnie warte uwagi są więc jabłka, gruszki i śliwki. Te ostatnie można też wykorzystać w wersji mrożonej czy suszonej. Możecie też sięgnąć po bardziej egzotyczne owoce typu ananas czy cytrusy.
Jak zrobić polędwiczkę pieczoną z jabłkami?
Polędwiczka pieczona z jabłkami to danie eleganckie i proste do zrobienia. Oba składniki nie wymagają długiego pieczenia, więc taki obiad można zrobić całkiem szybko. Tak naprawdę w dużej mierze robi się sam, bo to, co zajmuje najwięcej czasu, to upieczenie tego zestawu.
Przepis: Polędwiczka z jabłkami
Polędwiczka wieprzowa pieczona z jabłkami, doprawiona cynamonem i tymiankiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa ok. 600 g
- ok. 600 g małych jabłek lub 3-4 duże, kwaskowe jabłka
- 30 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- cynamon
- tymianek
- ½ szklanki bulionu
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owocówJabłka umyj, większe pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Umieść je w naczyniu do zapiekania. Posyp wiórkami masła i cynamonem, polej miodem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 15-20 minut.
- Przygotowanie polędwiczkiPolędwiczkę opłucz, osusz, pokrój na 4 kawałki. Oprósz ją tymiankiem, solą i pieprzem, zrumień z każdej strony na patelni z oliwą i łyżką masła.
- Pieczenie mięsa z owocamiDo podpieczonych jabłek dodaj obsmażoną polędwiczkę. Całość podlej bulionem. Naczynie przykryj. Polędwiczkę z jabłkami piecz jeszcze 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Potem wyjmij z piekarnika i przed podaniem pozostaw danie na 5 minut, by odpoczęło.
Z czym podać polędwiczkę pieczoną z jabłkami?
Do polędwiczki pieczonej z jabłkami można podać puree ziemniaczane, kluski śląskie lub pieczone ziemniaki. Dopełnieniem tego dania powinna być lekka, łagodna w smaku surówka, np. surówka z marchewki czy surówka z kapusty pekińskiej. Świetnie też będzie pasować sałatka z rukoli i orzechów.