Ta tania przekąska idzie u mnie, jak woda. Jest smaczniejsza od chipsów
Jeśli lubicie chrupiące przekąski, nie musicie sięgać po drogie i niezdrowe chipsy. Domowym sposobem możecie bowiem przygotować smaczne kąski. Ja w tym celu sięgam po popularne warzywo, jakim jest cebula. To właśnie z niej robię pyszne krążki smażone w cieście. Ta przekąska ma ciekawy smak i przyjemnie chrupie. Pasuje na różne okazje i schodzi, jak przysłowiowa woda. Dlatego od razu przygotujcie jej większą ilość.
Z jakiej cebuli zrobić przekąskę?
W sklepach można kupić trzy rodzaje cebuli: żółtą, czerwoną i białą. Pierwsza, najbardziej pospolita, charakteryzuje się dość ostrym smakiem, czerwona jest ozdobna i nieco łagodniejsza, biała ma dość łagodny smak. Do smażenia w krążkach najlepiej nadaje się cebula żółta, która nie tylko ma wyrazisty smak, ale też nie jest tak bardzo soczysta, jak cebula biała. Cebulę czerwoną lepiej zostawmy sobie do sałatek i surówek.
Jak zrobić chrupiące krążki cebuli?
Przygotowanie krążków cebuli smażonych w cieście to dość proste zadanie. Warzywo należy tylko pokroić w grubsze plastry i porozdzielać je na krążki. Potem należy przygotować dość gęste ciasto naleśnikowe. Teraz pozostaje już tylko zanurzać krążki w cieście i usmaż je na oleju.
Przepis: Smażone krążki cebuli
Chrupiące krążki cebuli smażone w cieście
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże cebule
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka wody gazowanej
- sól, pieprz
- ostra, mielona papryka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cebuliObierz cebulę i pokrój ją w plastry o grubości 0,5-1 cm. Rozdziel warstwy, tworząc pojedyncze krążki.
- Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Dodaj wodę gazowaną oraz jajka i rozmieszaj gładkie, dość gęste ciasto naleśnikowe.
- Smażenie cebuliNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Krążki cebuli zanurzaj w cieście, a potem kładź na gorący olej. Smaż je 2-3 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podać chrupiące krążki cebuli?
Krążki cebuli smażone w cieście doskonale smakują podane np.: z pikantnym ketchupem, sosem czosnkowym, majonezowym lub BBQ. Można je też wykorzystać jako dodatek do burgerów czy steków. Jeśli zaś chcecie wzmocnić ich smak, zaraz po usmażeniu posypcie je startym parmezanem.