Pyszne bułeczki z twarogiem na krucho-drożdżowym cieście. Ten prosty przepis zaskoczy każdego
Smak i zapach bułeczek z twarogiem kojarzy mi się z ciepłem domowego ogniska. Często wracam do poniższego przepisu, bo łączy proste, tanie składniki i nie wymaga wiele pracy. Ciasto krucho-drożdżowe, w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, nie musi długo wyrastać i niestraszna mu niska temperatura.
Jak zrobić ciasto krucho-drożdżowe?
Jak mawiała moja babcia, wypieki z ciasta krucho-drożdżowego to „oszukane drożdżówki”, które zawsze się udają. Naprawdę trzeba bardzo się postarać, żeby zepsuć ten rodzaj ciasta.
Do ciasta dodaję kwaśną śmietanę, ale możesz też dodać jogurt naturalny lub mleko – ważne, żeby mokre składniki były lekko ciepłe (optymalna temperatura to 30-35 stopni Celsjusza). Śmietanę/jogurt polecam ogrzać w kąpieli wodnej. Z mlekiem nie ma problemu, bo wystarczy podgrzać je w rondelku na gazie. Pozostałe składniki powinny mieć temperaturę pokojową – świeże drożdże (możesz też użyć drożdży suchych) oraz masło wyjmij z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia. Masło możesz również roztopić w rondelku na gazie lub w kąpieli wodnej i ostudzić.
Do ciasta krucho-drożdżowego nie trzeba osobno przygotowywać rozczynu – wystarczy zrobić w mące dołek, dodać roztarte z cukrem drożdże i śmietanę, przysypać odrobiną mąki i odstawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować, a następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Wskazówka: ciasto krucho-drożdżowe może być przechowywane w lodówce nawet przez 24 godziny.
Jak zrobić bułeczki z twarogiem?
Mając gotowe ciasto, dzielę je na porcje, robię kulki wielkości mandarynki, wałkuję i nakładam twarogowy farsz. Na farsz najlepszy jest tłusty lub półtłusty twaróg, który rozdrabniam widelcem i łączę z nadającymi smak oraz odpowiednią konsystencję dodatkami. Ważne, żeby farsz nie był rzadki, bo nie utrzyma się w cieście podczas pieczenia.
Przepis: Bułeczki z twarogiem
Ten krucho-drożdżowy wypiek z pysznym farszem jest idealny nie tylko na deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 289 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto krucho-drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
- 35 g świeżych drożdży
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z połowy cytryny
Na farsz:
- 350 g tłustego twarogu
- 2 żółtka
- 2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki cukru
Do dekoracji:
- cukier puder
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do miski. Drożdże utrzyj z cukrem i poczekaj, aż powstanie półpłynna masa. Zrób w mące dołek, dodaj drożdże oraz śmietanę, posyp mokre składniki mąką i przykryj miskę folią spożywczą. Po 10-15 minutach drożdże powinny zacząć się pienić. W międzyczasie zetrzyj skórkę ze sparzonej cytryny.
- Wyrabianie i chłodzenie ciastaDo miski z mąką, śmietaną oraz pracującymi drożdżami dodaj masło, skórkę z połowy cytryny i ekstrakt waniliowy. Ręcznie lub robotem kuchennym wyrób jednolite, elastyczne ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią i wstaw do lodówki.
- Przygotowanie farszu serowegoTwaróg rozgnieć widelcem (opcjonalnie zmiel lub zblenduj). Dodaj żółtka, proszek budyniowy, cukier, skórkę z połowy cytryny oraz cukier. Wymieszaj składniki.
- WykonaniePodziel ciasto na małe porcje (możesz uformować wałek i odkrawać z niego kawałki ciasta). Formuj kulki i rozwałkuj je lub rozpłaszcz w dłoniach na placek. Dodaj niewielką porcję farszu i złóż ciasto na pół (jak podczas robienia pierogów). Nie musisz sklejać brzegów ciasta – jeżeli ser biały nie był zbyt wodnisty, to nie wycieknie podczas pieczenia (żółtka i proszek budyniowy zagęszczą farsz). Układaj bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Wskazówka: możesz również rozwałkować ciasto, pokroić na trójkąty, nałożyć farsz i uformować niewielkie rogaliki. Przykryj gotowe bułeczki ściereczką i pozostaw na 15 minut, żeby się napuszyły.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz bułeczki do zrumienienia – około 20 minut.
Bułeczki z twarogiem podaję udekorowane cukrem pudrem.