Tę lekką zupę robię raz-dwa z prostych składników. Poprawia przemianę materii i działa odchudzająco

Dodano:
Lekka zupa Źródło: Shutterstock / Abhi Gill
Oprócz tradycyjnych zup, coraz częściej gotuję lekkie i niskokaloryczne. Doskonale rozgrzewają, a przy tym nie tuczą. Co więcej poprawiają przemianę materii i w ten sposób przyspieszają odchudzanie.

Tradycyjne, polskie zupy są bardzo smaczne, ale dość kaloryczne. To dlatego, że bazują na mięsie i są zawiesiste. Gdy zbliża się wiosna, zmieniam więc nieco domowe menu. W miejsce pożywnych zup, gotuję o wiele lżejsze. Też świetnie rozgrzewają, a przy tym nie tuczą. Są więc jak znalazł dla tych, którzy chcą stracić nieco na wadze. Dziś zapraszam was na delikatną, smaczną zupę, bazującą na trzech warzywach.

Jak ugotować lekką zupę?

Lekką zupę najlepiej jest ugotować na wywarze warzywnym. Do jego przygotowania zwykle używa się włoszczyzny i listka laurowego, które gotuje się począwszy od zimnej wody. Dzięki temu wywar jest bardziej esencjonalny. Wywar można też wzbogacić zieleniną i lubionymi ziołami czy przyprawami. Najlepiej gotować go ok. 45 minut, jednak ja zwykle skracam całe gotowanie do 30 minut i zupa też wychodzi smaczna. Do wywaru można dodać ulubione warzywa i całość krótko gotować.

Jak przygotować szybką zupę z trzech warzyw?

Szybką, lekką zupę najlepiej jest ugotować na wywarze warzywnym. Ja zwykle przygotowuję dużą jego porcję, a potem rozlewam do słoików i wekuję. Gdy mam miejsce w zamrażarce, część też zamrażam. Taki gotowy wywar mocno skraca czas przyrządzania całej zupy. Wystarczy bowiem dodać do niego rozdrobnione warzywa i gotować je kilka minut do czasu, aż będą miękkie.

Przepis: Zupa z trzech warzyw

Lekka, odchudzająca zupa z kapusty, marchewki i kukurydzy

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 2 marchewki
  • cząstka białej kapusty
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywMarchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Kapustę oczyść, dość grubo poszatkuj. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  2. Gotowanie zupyRozdrobnione warzywa wrzuć do gorącego wywaru warzywnego. Gotuj je ok. 10 minut, aż będą miękkie. Zupę dopraw do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj do niej oliwę, posyp posiekaną natką.

Jak odmienić smak lekkiej zupy?

Jeśli chcecie odmienić smak lekkiej zupy, możecie sięgnąć po zioła i przyprawy. Dobrze sprawdzi się tu estragon, tymianek czy bazylia, a także czosnek, papryka ostra, wędzona albo imbir. Smak zupy doskonale zaostrzy też odrobina soku z cytryny.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...