Te placki ziemniaczane smakują fenomenalnie. Odkryj sekret ich bezmięsnego farszu
Placki z kapustą (poleśniki, poliźniki) to tradycyjne danie regionalnej kuchni śląskiej. Podobne potrawy przygotowywane są również m.in. na Podkarpaciu. Połączenie smaku ziemniaków oraz kapusty na pewno trafi w gusta wielbicieli aromatycznych, wyrazistych potraw bezmięsnych.
Poleśniki (poliźniki) – co to za danie?
Tradycyjne poleśniki to placki ziemniaczane pieczone w liściach kapusty. Ziemniaczaną masę wykłada się na liść białej kapusty, przykrywa drugim liściem i piecze w piekarniku. Nieco zmodyfikowałem tradycyjne przepisy na placki z kapustą. Moje danie zawiera lekki, soczysty farsz z białej kapusty oraz cukinii (opcjonalnie). Podpowiadam, że białą kapustę możesz zastąpić ugotowaną do miękkości i podsmażoną z cebulą kapustą kiszoną.
Jak zrobić placki z kapustą à la poleśniki?
Przygotowanie bezmięsnego obiadu z ziemniaków, kapusty i kilku dodatkowych składników nie wymaga wiele pracy. Ziemniaki na placki rozdrabniam malakserem (ważne, żeby były bardzo drobno starte), a następnie mieszam z dodatkami i smażę, przełożone farszem.
Najlepsze na placki ziemniaczane są ziemniaki odmiany np. Irga, Gracja i Flaming, które zawierają dużo skrobi i nie są bardzo wodniste. Farsz robię na patelni – podsmażam warzywa, a następnie odparowuję nadmiar płynu. Jeżeli farsz jest bardzo wodnisty, to przed doprawieniem wykładam go na sitko i lekko odciskam.
Placki z kapustą smażę na suchej patelni, ale możesz również usmażyć je na oleju, klarowanym maśle lub smalcu oraz upiec w piekarniku. Smażąc placki na tłuszczu, pomiń dodanie oleju do masy ziemniaczanej.
Porada: jeżeli chcesz ułatwić sobie pracę, to możesz zrezygnować z robienia farszu i wymieszać starte ziemniaki z posiekaną, lekko nasoloną i odciśniętą z nadmiaru płynu kapustą, cebulą oraz innymi dodatkami.
Przepis: Placki ziemniaczane z kapustą
Połączenie ziemniaków i białej kapusty to świetna kompozycja smaków.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śląska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 398 w każdej porcji
Składniki
Na masę ziemniaczaną:
- 1 kg ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Na farsz:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 mała cukinia
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie farszuPozbawioną twardego głąba i wierzchnich liści kapustę drobno posiekaj. Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w małą kostkę. Cukinię umyj, obierz i usuń pestki (opcjonalnie) oraz zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie dodaj kapustę i cukinię. Smaż na średnim ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Dopraw farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie masy ziemniaczanejZiemniaki obierz, umyj i rozdrobnij malakserem lub zetrzyj na tarce o małych oczkach, wyłóż na sitko i lekko odciśnij. Poczekaj, aż z soku oddzieli się skrobia, zlej płyn i przełóż ziemniaki do miski. Dodaj całe jajko, mąkę pszenną, startą na tarce o małych oczkach cebulę oraz olej. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- SmażenieNa mocno rozgrzaną patelnię wyłóż porcję masy ziemniaczanej, formując okrągły, cienki placek. Na ziemniaki wyłóż niewielką ilość farszu i przykryj go masą ziemniaczaną. Smaż placki z kapustą z obu stron na złoty kolor, przewracając je, gdy spód się przyrumieni. Wskazówka: możesz dodatkowo dopiec placki z kapustą w piekarniku.
Placki z kapustą podaję gorące z dodatkiem kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.