Pulchne placuszki nadziewam twarogiem. Zachwyć rodzinę tą słodką przekąską lub kolacją
Moja rodzina uwielbia pankejki z dodatkiem syropu klonowego, miodu, sosów owocowych oraz czekolady. Jednak ostatnio przygotowałem te pulchne placuszki z nietypowym dodatkiem. Moja rodzina była zachwycona i ciągle dopytuje, kiedy znowu przygotuję to słodkie danie. Amerykańskie pankejki z białym serem przygotowuję raz-dwa. Zajmuje to mniej czasu niż smażenie całej góry cieniutkich naleśników, a następnie smarowanie ich nadzieniem i składanie.
Jak zrobić pulchne placuszki z twarogiem?
Ciasto na pulchne placuszki robię ze sprawdzonego przepisu na bazie mleka, mąki pszennej i jajek, ale możesz również przygotować np. pankejki pełnoziarniste lub z dodatkiem spulchniającej ciasto maślanki. Do ciasta dodaję masło i smażę placuszki na suchej patelni. Jeszcze ciepłe pankejki nadziewam i składam na pół. Porada: możesz również usmażyć placki, uformować je na kształt muszli taco, ułożyć jeden obok drugiego i napełnić nadzieniem gdy całkiem ostygną. Formowanie placków powinno odbywać się tuż po usmażeniu, bo ciepłe ciasto jest odpowiednio elastyczne.
Farsz powinien być dość gęsty, dlatego wybieram twaróg tłusty lub półtłusty w kostce, do którego dodaję odrobinę śmietany, miód oraz namoczone w letniej wodzie i odciśnięte rodzynki. Możesz również dodać inne owoce suszone np. posiekane daktyle, żurawinę, śliwki lub morele. Jeśli nie przepadacie za tego typu dodatkami, możesz je pominąć.
Wskazówka: jeżeli nadzienie wyjdzie rzadkie, to możesz do niego dodać 2 żółtka i 1 łyżkę proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego). Farsz z tymi dodatkami gęstnieje podczas obróbki termicznej, dlatego trzeba ułożyć wypełnione farszem placki w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 10-15 minut do piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu).
Przepis: Pulchne placuszki z twarogiem
Pankejki z tym słodkim nadzieniem to pyszna przekąska na różne pory dnia.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 492 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka cukru
Na nadzienie:
- 400 g białego sera
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki rodzynek
Dodatkowo:
- 1 łyżka cukru pudru do dekoracji
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzep rózgą kuchenną lub mikserem razem z mlekiem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Mieszaj/miksuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj roztopione masło (ostudzone) oraz suche składniki i mieszaj/miksuj, aż powstanie jednolite ciasto. Odstaw naczynie z ciastem na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło
- Przygotowanie nadzieniaRodzynki zalej letnią wodą i pozostaw pod przykryciem przez 15 minut, a następnie odcedź i odciśnij z nadmiaru płynu. Odciśnięte rodzynki osusz papierowym ręcznikiem. Rozgnieć twaróg widelcem i połącz ze śmietaną, miodem oraz ekstraktem waniliowym. Dodaj rodzynki i wymieszaj.
- SmażenieMocno rozgrzej patelnię. Nakładaj porcje ciasta, formując okrągłe placki i smaż z obu stron na złoty kolor.
- WykonanieNakładaj na ciepłe placki niewielkie porcje farszu i składaj ciasto na pół. Wskazówka: możesz zrezygnować ze składania pankejków i smarować placki serem oraz układać jeden na drugim, robiąc mini torciki z serowym nadzieniem.
Placuszki z twarogiem podaję na ciepło i na zimno. Przed podaniem oprószam je cukrem pudrem. Wskazówka: placuszki można też podawać polane miodem, syropem klonowym lub sosem czekoladowym. Doskonale smakują również z dodatkiem świeżych owoców m.in. truskawek i malin.