Faworki wyjdą kruche jak nigdy wcześniej i mniej kaloryczne. Sprawdź mój patent na pyszny chrust
Faworkami zajadamy się nie tylko w tłusty czwartek, który w tym roku obchodzimy 27 lutego. Po ten smakołyk sięgamy również w czasie karnawału, który właśnie trwa w najlepsze. Jeśli leszcze nie jedliście w tym roku faworków, pora pomyśleć o przygotowaniu tych kruchych i delikatnych smakołyków. Faworki są lubiane nie mniej od pączków. Zwane są też chrustami i chruścikami. Faworki wyróżniają się chrupkością, ale nie należą do lekkostrawnych smakołyków. Smażone są zwykle w głębokim tłuszczu, co dodaje im kalorii. Jednak możemy sprawić, że faworki będą lżejsze i bardziej dietetyczne. Zobacz, jak to osiągnąć.
Jak zrobić faworki bez smażenia?
Dzięki temu przepisowi nie usmażymy chruścików w głębokim tłuszczu, ale upieczemy w piekarniku. Sposób przygotowania decyduje o kaloryczności deseru. Faworek smażony ma aż 87 kalorii, a pieczony tylko 35 kalorii. Patent na te faworki jest bardzo prosty, a przygotowanie ciasta nie różni się od tego, które robimy do tradycyjnych, smażonych faworków.
Przepis: Faworki z pieca
Mniej kaloryczna i zdrowsza wersja tradycyjnego przysmaku.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 269 w każdej porcji
Składniki
- 2 ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 5 żółtek jajek
- 5 łyżek śmietany 18%
- 1 łyżka spirytusu
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Wyrabianie ciastaNa stolnicę wysyp mąkę, zrób dołek i wlej żółtka. Dokładnie połącz je z mąką. Dodaj cukier, sól, śmietanę i spirytus. Dokładnie wszystko wymieszaj. Wyrabiaj ciasto, by wyszło miękkie i elastyczne.
- Wałkowanie ciastaWałkuj ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą i odstaw na kilka minut, by odpoczęło. Włóż je na 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto wyjmij i jeszcze raz je zagnieć.
- Wycinanie ciastaCiasto odkrawaj po kawałku i wałkuj na bardzo cienki placek. Pokrój go w paski, zrób z nich romby lub prostokąty. Natnij każdy pasek na środku i przewlecz przez niego koniec ciasta.
- Pieczenie faworkówBlaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim faworki. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 10-15 min.
Faworki z cukrem pudrem lub z czekoladą
Faworki z piekarnika wychodzą wyjątkowo kruche, delikatne i niskokaloryczne. Gdy ostygną, trzeba posypać je cukrem pudrem. To najczęstszy sposób dekoracji tych smakołyków. Niektórzy jednak ozdabiają je polewą czekoladową. Jedno jest pewne. W każdym wydaniu kruche faworki z piekarnika zachwycą smakiem. Nie tłuste i pyszne zrobią furorę w Tłusty Czwartek. Nawet osoby na diecie nie muszą odmawiać sobie tych niskokalorycznych smakołyków z piekarnika.