Ze zdrowego mięsa robię obłędnie pyszny pasztet. Smarowidło ze słoika to przepis na medal

Dodano:
Pasztet Źródło: Shutterstock / SMarina
Pasztet drobiowy ze słoika to wyśmienita propozycja dla miłośników domowych wyrobów. Robię go z mięsa, które gotuję na rosół lub bulion mięsno-warzywny.

Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z karmelizowaną cebulą i odpowiednio dobranymi przyprawami tworzy kremowe i obłędnie pyszne smarowidło. Dzięki poniższemu przepisowi przestaniesz się zastanawiać, co zrobić z mięsem z rosołu oraz już nigdy nie kupisz sklepowego pasztetu.

Jakie mięso drobiowe nadaje się na domowy pasztet?

Domowy pasztet można przygotować z różnego rodzaju mięsa drobiowego. Najlepiej sprawdzi się jednak soczyste mięso z udźca indyka, które często jest niedoceniane, a szkoda, bo jest nie tylko bardzo zdrowe i niskokaloryczne, ale także smaczne. Wyśmienicie smakuje również pasztet drobiowy z kilku rodzajów mięsa np. filetu z piersi indyka/kurczaka, mięsa z udek i mięsa z indyczych skrzydeł.

Jak zrobić pasztet drobiowy ze słoika?

Do przygotowania pysznego, kremowego pasztetu potrzebujesz jedynie ugotowanego mięsa, niewielkiej ilości warzyw oraz podstawowych przypraw. Jak już wspomniałem, robię domowy pasztet z mięsa z rosołu/bulionu, które dzięki długiemu gotowaniu rozpływa się w ustach. Do mięsa dokładam ugotowaną marchew i kawałek korzenia pietruszki oraz sporo karmelizowanej cebuli. Żeby smarowidło nie wyszło suche, smażę cebulę na klarowanym maśle oraz podgrzewam pokrojone mięso przed mieleniem (możesz też rozdrobnić składniki blenderem) z niewielką ilością bulionu.

Pasztet doprawiam solą, pieprzem oraz odrobiną rozmarynu, którego smak świetnie komponuje się ze smakiem gotowanego indyka oraz innego mięsa drobiowego.

Pasztet drobiowy ze słoika można przechowywać przez kilka dni w lodówce, jednak u mnie znika tuż po przygotowaniu. Jeżeli chcesz przygotować większą porcję, to możesz przedłużyć trwałość domowego smarowidła, pasteryzując słoiki w garnku z wodą lub piekarniku.

Przepis: Pasztet drobiowy ze słoika

Pasztet z tego przepisu to nie tylko pyszne smarowidło do pieczywa. Możesz go również wykorzystać jako bazę farszu do naleśników, pierogów oraz uszek.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
94 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g ugotowanego w rosole udźca indyka
  • 2 małe ugotowane marchewki
  • 1 mały ugotowany korzeń pietruszki
  • 150 ml rosołu
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówUgotowane mięso z udźca indyka oraz marchewkę i pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
  2. SmażenieCebulę zeszklij na klarowanym maśle, a następnie zmniejsz moc palnika i smaż, często mieszając, aż stanie się złocista. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę, cały czas mieszając. Przełóż mięso i warzywa na patelnię, dodaj rozmaryn, podlej bulionem i gotuj kilka minut na małym ogniu, żeby mięso wchłonęło płyn.
  3. Mielenie/blendowanieW maszynce z sitkiem o małych oczkach zmiel zawartość patelni. Możesz również przełożyć mięso z warzywami do pojemnika blendera i zmiksować na jednolitą masę.
  4. Przyprawianie i przekładanie do słoikówPrzypraw domowy pasztet drobiowy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż smarowidło do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Wskazówka: możesz również przełożyć masę mięsno-warzywną do małej foremki i wstawić na 30 minut do piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu).

Pasztet drobiowy ze słoika podaję m.in. z pajdą wiejskiego chleba i kiszonym ogórkiem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...