Ta lekka i chrupiąca sałatka z kukurydzy robi furorę! Jest gotowa w 15 minut
Słodka kukurydza to nie tylko smaczny dodatek do różnych dań, ale także świetna baza zdrowej przekąski. W połączeniu z chrupiącą papryką, soczystym, orzeźwiającym ogórkiem, aromatyczną cebulą, selerem naciowym i aksamitnym sosem zachwyca smakiem oraz zapewnia długie uczucie sytości. W moim domu wszyscy za nią szaleją. Spróbuj i ty.
Jak zrobić sałatkę z kukurydzy?
Przepis na sałatkę z kukurydzy jest bardzo prosty. Sięgam po niego, gdy mamy ochotę na sycącą przekąskę, ale brakuje czasu lub ochoty na długie stanie przy kuchni. Żeby cieszyć się smakiem szybkiej potrawy, wystarczy poświęcić 10 minut na odcedzenie kukurydzy, pokrojenie dodatków i wymieszanie składników sosu. Gotową sałatkę polecam wstawić na 10 minut do lodówki.
Nie przepadasz za kukurydzą konserwową? Pyszną przekąskę i dodatek do obiadu (np. do dań wegańskich, dań z mięsem lub rybą) możesz też przygotować z kukurydzy gotowanej w lekko posłodzonej wodzie bądź na parze. Świetnie sprawdzi się również kukurydza grillowana oraz pieczona w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.
Przepis: Sałatka z kukurydzy i warzyw
Tę zdrową sałatkę zrobisz szybko, a wszystkich zachwyci smakiem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 319 w każdej porcji
Składniki
- 220 g kukurydzy z puszki
- 1 średni ogórek zielony
- 1 średnia papryka czerwona
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mała cebula czosnkowa
- sól i pieprz
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywKukurydzę odsącz z zalewy. Ogórka, łodygi selera naciowego i paprykę umyj, osusz oraz pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Przygotowanie sosuW miseczce umieść oliwę z oliwek, musztardę oraz sok z cytryny. Intensywnie mieszaj rózgą kuchenną, aż składniki się połączą, tworząc aksamitny sos.
- Łączenie składnikówUmieść pokrojone warzywa w misce i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj sos, wymieszaj składniki i wstaw sałatkę na kilka minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Sałatkę z kukurydzy podaję lekko schłodzoną. Wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami i paluchami z ciasta drożdżowego, chlebowego oraz francuskiego.
Inne wersje sałatki z kukurydzy
Przepis na sałatkę z kukurydzy możesz dowolnie modyfikować, dodając inne składniki, takie jak np.:
- zielony groszek, fasola biała, fasola czerwona, fasolka szparagowa, kapary, ciecierzyca, kiszone i konserwowe ogórki, zielone pomidory ze słoika,
- pomidorki koktajlowe, cukinia, awokado, liście szpinaku, rukola, roszponka, papryczka chili,
- ugotowane na twardo jajka,
- tuńczyk z puszki,
- wędlina (kabanosy, szynka, kiełbasa) lub pieczone/smażone mięso,
- ser feta, ser żółty,
- świeże i suszone zioła (natka pietruszki, bazylia, koperek, tymianek, oregano, lubczyk, kolendra).
Sos z dodatkiem musztardy z ziarnami gorczycy możesz zastąpić sosem jogurtowym z różnymi dodatkami (np. płatki chili, zioła, czosnek), a także zalewą z suszonych pomidorów lub aromatyzowaną oliwą/olejem roślinnym.