Pierś z kurczaka i proste składniki zamieniam w pyszne danie. Robi się raz-dwa, a nie ma po nim sprzątania

Dodano:
Zapiekanka z piersi kurczaka i ziemniaków Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Jeśli lubisz proste i smaczne dania, to ten przepis jest dla ciebie. Dzięki niemu przygotujesz soczystą pierś z kurczaka z ziemniakami i apetycznymi dodatkami. Przyrządzenie tej potrawy nie spowoduje bałaganu w kuchni.

Pierś z kurczaka jest mięsem, które często przyrządzam na obiad. Delikatne kotlety, czy zapiekanki przygotowane z drobiem, cieszą się u mnie w domu dużym powodzeniem. Jednak czasem jest przy nich sporo pracy i brudzenia naczyń. Dziś polecam przepis na proste i pyszne danie z piersi kurczaka. Z dodatkiem ziemniaków, wędzonego boczku i kremowego sosu, danie nie ma sobie równych. Trafia do piekarnika, a jego przygotowanie nie powoduje, że w kuchni piętrzy się sterta brudnych naczyń. Dlatego każdemu polecam tę recepturę na smaczny posiłek.

Jak zrobić zapiekankę z piersi kurczaka i ziemniaków?

Przygotowanie dania jest proste i poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia w gotowaniu. Danie z piersi kurczaka i ziemniaków jest smaczne dzięki marynacie, do której trafiają najpierw ziemniaki, a potem mięso. Marynatę robimy z oleju, soku z cytryny, czosnku i przypraw.

Sprawia ona, że mięso jest soczyste i ma wyrazisty smak. Najpierw podpiekamy w piekarniku ziemniaki, a potem wykładamy na nie pierś z kurczaka. Wszystko zalewamy sosem śmietanowo-majonezowym. Danie znów trafia na kwadrans do piekarnika. Końcowym etapem jest dołożenie boczku i posypanie go startym serem żółtym. Jeszcze kilka minut, a zapiekanka zaraz trafi na nasz stół. Pachnie znakomicie i jeszcze lepiej smakuje.

Przepis: Zapiekanka z piersi kurczaka z ziemniakami i boczkiem

Pomysł na pyszny obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
649 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g sera żółtego
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie marynatyPierś z kurczaka pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Zajmij się przygotowaniem marynaty. Do miski wlej olej, sok z cytryny, wsyp sól, pieprz, słodką paprykę, granulowany czosnek i ostrą paprykę. Składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Marynowanie ziemniaków i piersi z kurczakaDo gotowej marynaty włóż na chwilę pokrojone ziemniaki i wymieszaj. Po chwili przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Ziemniaki piecz 20 minut. W międzyczasie do marynaty włóż pokrojona pierś z kurczaka i wymieszaj.
  3. Wytapianie boczkuBoczek przełóż na patelnię i go podsmaż. Ziemniaki wyjmij z piekarnika, wyłóż na nie pierś z kurczaka, polej sosem ze śmietany i majonezu. Wstaw jeszcze na 15 minut do piekarnika. Po upływie tego czasu danie wyjmij z pieca, dołóż starty ser żółty i boczek. Piecz jeszcze 5 minut.

Jak podawać zapiekankę z piersi kurczaka i ziemniaków?

Danie nie wymaga już dodatków takich jak ryż, czy kasza. Pierś z kurczaka zapiekana jest z ziemniakami i one w zupełności tu wystarczą. Warto jednak pamiętać, by tę smaczną zapiekankę posypać szczypiorkiem. Można użyć też natki pietruszki lub innej ulubionej zieleniny.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...