To moja ukochana jajecznica na weekend. Poznaj tani składnik, który podbija jej smak

Dodano:
Jajecznica na talerzu Źródło: Shutterstock
Jajecznica jest pyszna i szybka w przygotowaniu. Gdy mam więcej czasu na jej zrobienie, to dodaję do niej tanie warzywo. Z nim smak jajecznicy jest wyjątkowy. Każdemu polecam mój sprawdzony przepis.

Do sobotniej lub niedzielnej jajecznicy lubię dodać coś więcej niż tylko klarowane masło. Jednym ze sposobów na podkręcenie smaku jest warzywo, które kosztuje grosze i zawsze mam je w kuchni. Cebula, bo o nią chodzi, gwarantuje mojej jajecznicy wyrazisty smak. To pożywne śniadanie to prawdziwe niebo w gębie.

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka zawierają aż 13 witamin i masę mikroelementów. Dostarczą nam m.in. witamin: A, E, D i K oraz witamin z grupy B. Do tego są znakomitym źródłem białka oraz fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Jedzenie jajek wpływa na pracę mózgu, serca i regenerację organizmu. Spożywanie tego zdrowego produktu zapobiega anemii, miażdżycy, chorobie wieńcowej i schorzeniom oczu. Jajka są niskokaloryczne i polecane osobom w każdym wieku. Z tych powodów warto włączyć jajka do diety i przyrządzić je nie tylko na śniadanie.

Jak zrobić jajecznicę z cebulą?

Jajecznicę z cebulą przyrządzam najczęściej na śniadanie w dni weekendowe lub świąteczne. Tanie warzywo znakomicie podkręca smak kremowego dania z jajek i nadaje mu wyrazistości. Najpierw kroję cebulkę, potem wbijam jajka do miski i roztrzepuję. Cebulkę podsmażam na patelni na niewielkiej ilości masła. Gdy ta zrobi się miękka, wlewam jajka, doprawiam solą i pieprzem. Następnie jajka na patelni delikatnie mieszam do momentu, aż się lekko zetną. Jajecznicę z cebulą posypuję szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smaczne i wartościowe śniadanie jest gotowe w kilka minut.

Przepis: Jajecznicą z cebulą

Wyrazista w smaku jajecznica idealna na pożywne śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
256 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCebulę pokrój w cienkie piórka. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem.
  2. SmażenieNa maśle podsmaż cebulę na delikatnie złoty kolor. Wlej roztrzepane jajka na patelnię. Dopraw solą i pieprze. Delikatnie mieszaj do momentu ścięcia się jajek. Zdejmij patelnię z palnika, by jajecznica nie wyschła.

Co warto dodać do jajecznicy?

Jajecznica będzie smakować przyrządzona na szynce lub boczku. Tu cebula, aż prosi się o dodanie. Podobnie jak pieczarki, które znakomicie pasuje do tego dania. Sprawdzi się też kiełbasa i pomidory, które doskonale podkreślą smak jajecznicy. Kulinarnych możliwości jest wiele, a wszystko zależy od indywidualnych upodobań.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...